VI Festiwal Sera

Dwadzieścia trzy serowe potrawy wzięły udział w konkursie zorganizowanym podczas VI Festiwalu Sera. W środę 15 sierpnia, w Karczmie Góralskiej w Dziećmorowicach w gminie Walim prezentowane były sery i serowe dania. W imprezie wzięło udział około sześciu tysięcy osób.
Festiwal Sera jest organizowany przez Wójta Gminy Walim we współpracy z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – PZD Wałbrzych oraz Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.
Co roku motywem przewodnim imprezy jest inny kraj ‒ był już festiwal grecki, bułgarski, czy węgierski. Tegoroczna impreza miała francuski klimat, o który zadbało Stowarzyszenie Francuzów i repatriantów z Francji na Dolnym Śląsku, przygotowując stoisko z przekąskami oraz grając francuską muzykę na akordeonie.
Podczas Festiwalu przeprowadzono trzy konkursy ‒ na Najlepszą Potrawę z Sera, Najlepszego Producenta Sera i na Potrawę Walimiak. Najlepsze potrawy były wybierane przez jurorów, a producent przez publiczność. W szranki stanęły 23 potrawy przygotowane przez 17 gospodyń.
Jury próbowało serowych zup, pierogów, rolad, naleśników, serników i innych potraw z serem. Bezkonkurencyjna okazała się Rolada Fantazyjna przygotowana przez Stanisławę Skowrońską z Kolc w gminie Głuszyca. Najlepszym spośród dziesięciu producentów serów okazał się Mariusz Purgał z Przemkowa, który prowadzi gospodarstwo ekologiczne Malinowa Zagroda.
Konkurs grupy Zjednoczeni Pasją (w skład której wchodzą właściciele obiektów turystycznych, gmina Walim, Centrum Kultury i Turystyki) na potrawę Walimiak, miał za zadanie wyłonić danie przygotowane na bazie rodzimych produktów, które będzie serwowane w lokalach gastronomicznych na terenie Gminy Walim. Komisja uznała, że najlepsza propozycja to propozycja hotelu Borys z Zagórza Śląskiego, czyli kurczak na borowikach podany w naleśniku. Pierwsze miejsce ex aequo przyznano restauracji Geovita z Jugowic za deser Jezioro Łabędzie.
W VI Festiwalu Sera wzięli udział okoliczni mieszkańcy oraz zaproszeni goście ‒ między innymi Senator Wiesław Kilian, Posłanki Izabela Katarzyna Mrzygłocka i Agnieszka Kołacz-Leszczyńska, Wojewoda Dolnośląski Aleksander Marek Skorupa, Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Paweł Czyszczoń, Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Marek Mielczarek i jego zastępca Jerzy Ignaszak, Dyrektor Dolnośląskiego Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński i Zastępca Dyrektora DODR we Wrocławiu Magdalena Rumiancew –Wróblewska oraz Członek Zarządu Starostwa Powiatu Wałbrzyskiego Andrzej Lipiński.
Festiwal zorganizowano pod patronatem Posłanki na Sejm RP Izabeli Katarzyny Mrzygłockiej i Wójta Gminy Walim Adama Hausmana.

Danuta Szczęśniak DODR we Wrocławiu
Zdjęcia Ryszard Wyszyński