Dwadzieścia trzy serowe potrawy wzięły udział w konkursie zorganizowanym podczas
VI Festiwalu Sera. W środę 15 sierpnia, w Karczmie Góralskiej w Dziećmorowicach
w gminie Walim prezentowane były sery i serowe dania. W imprezie wzięło udział
około sześciu tysięcy osób.
Festiwal Sera jest organizowany przez Wójta Gminy Walim we współpracy z
Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – PZD Wałbrzych oraz
Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.
Co roku motywem przewodnim imprezy jest inny kraj ‒ był już festiwal grecki,
bułgarski, czy węgierski. Tegoroczna impreza miała francuski klimat, o który
zadbało Stowarzyszenie Francuzów i repatriantów z Francji na Dolnym Śląsku,
przygotowując stoisko z przekąskami oraz grając francuską muzykę na akordeonie.
Podczas Festiwalu przeprowadzono trzy konkursy ‒ na Najlepszą Potrawę z Sera,
Najlepszego Producenta Sera i na Potrawę Walimiak. Najlepsze potrawy były
wybierane przez jurorów, a producent przez publiczność. W szranki stanęły 23
potrawy przygotowane przez 17 gospodyń.
Jury próbowało serowych zup, pierogów, rolad, naleśników, serników i innych
potraw z serem. Bezkonkurencyjna okazała się Rolada Fantazyjna przygotowana
przez Stanisławę Skowrońską z Kolc w gminie Głuszyca. Najlepszym spośród
dziesięciu producentów serów okazał się Mariusz Purgał z Przemkowa, który
prowadzi gospodarstwo ekologiczne Malinowa Zagroda.
Konkurs grupy Zjednoczeni Pasją (w skład której wchodzą właściciele obiektów
turystycznych, gmina Walim, Centrum Kultury i Turystyki) na potrawę Walimiak,
miał za zadanie wyłonić danie przygotowane na bazie rodzimych produktów, które
będzie serwowane w lokalach gastronomicznych na terenie Gminy Walim. Komisja
uznała, że najlepsza propozycja to propozycja hotelu Borys z Zagórza Śląskiego,
czyli kurczak na borowikach podany w naleśniku. Pierwsze miejsce ex aequo
przyznano restauracji Geovita z Jugowic za deser Jezioro Łabędzie.
W VI Festiwalu Sera wzięli udział okoliczni mieszkańcy oraz zaproszeni goście ‒
między innymi Senator Wiesław Kilian, Posłanki Izabela Katarzyna Mrzygłocka i
Agnieszka Kołacz-Leszczyńska, Wojewoda Dolnośląski Aleksander Marek Skorupa,
Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa
Dolnośląskiego Paweł Czyszczoń, Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony
Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Marek Mielczarek i jego zastępca
Jerzy Ignaszak, Dyrektor Dolnośląskiego Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Ryszard Czerwiński i Zastępca Dyrektora DODR we Wrocławiu Magdalena Rumiancew –Wróblewska
oraz Członek Zarządu Starostwa Powiatu Wałbrzyskiego Andrzej Lipiński.
Festiwal zorganizowano pod patronatem Posłanki na Sejm RP Izabeli Katarzyny
Mrzygłockiej i Wójta Gminy Walim Adama Hausmana.
Danuta Szczęśniak DODR we Wrocławiu
Zdjęcia Ryszard Wyszyński