Targ Sera, czyli trzeci dzień Wielkiego SERwowania (19.09.2021)

Targ Sera, czyli trzeci dzień Wielkiego SERwowania

 

Warsztaty "ulep kozią kulkę", pokazy kulinarne i konkurs na najlepszy ser to atrakcje Targu Sera, na który wszyscy czekali z niecierpliwością. 19 września we Wrocławiu można było skosztować niepowtarzalnych wyrobów z mleka krowiego, koziego i owczego z całej Polski.

Na terenie zielonym przy Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, oprócz serów można było kupić wina z dolnośląskich winnic, przetwory z dyni, produkty pszczele, wyroby wędliniarskie czy rękodzieło. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci. Najmłodsi mogli wziąć udział w warsztatach „ulep kozią kulkę”, własnoręcznie wykonać ser, a także pobawić się w mleczną ciuciubabkę i nauczyć się doić kozy.

Na scenie odbywały się prelekcje dotyczące świadomości konsumenckiej w zakresie żywności wysokiej jakości oraz serowarstwa rzemieślniczego przeprowadzone przez Sylwestra Wańczyka. Były także pokazy kulinarne Tomasza Jakubiaka, Wojciecha Harapkiewicza oraz Patryka Dziamskiego. Publiczność mogła próbować dań przygotowywanych na miejscu. Występ zespołu Jazz Trio Buttercup umilał czas wystawcom i kupującym.

Podczas Targu odbył się ogólnopolski konkurs na najlepszy ser Wielkiego SERwowania 2021. W jury zasiedli Bartosz Wilczyński, prof. dr hab. Antoni Pluta, Sylwester Wańczyk, Tomasz Jakubiak, Leonhard Neuner, Patryk Dziamski i Wojciech Harapkiewicz.

Komisja konkursowa przyznała następujące nagrody:

  • w kategorii IV – inne wyroby z mleka wygrały Kulki owcze w oleju rzepakowym na zimno tłoczonym – Serowarnia Zagroda pod lasem,
  • w kategorii III – sery świeże krótko dojrzewające, w tym twarogi wygrał Ser twaróg wiejski – Serowarnia Serce Jadzi,
  • w kategorii II – sery dojrzewające miękkie zwyciężył Ser Kozi Blue – Serowarnia Groser,
  • w Kategorii I – sery dojrzewające twarde zwyciężył ser Oberwitz – Serowarnia Agroturystyka Stary Młyn.

Przyznano również wyróżnienia:

  • SERveza – Serowarnia Serce na talerzu,
  • Ser Grosernica – Gospodarstwo Rolne Groser.

Grand Prix otrzymała Serowarnia Sernica Dolnośląska za ser Łąkowy Owczy.

Agnieszka Krzeszewska DODR