„Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” - spotkanie producentów lokalnych produktów z szefami kuchni oraz restauratorami

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
oraz
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

mają zaszczyt zaprosić na spotkanie producentów lokalnych produktów 
z szefami kuchni oraz restauratorami w ramach wspólnego projektu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth, p.t. 
Żywność wysokiej jakości.
Krótsza droga od producenta do konsumenta
” 

Celem spotkania jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez promocję krótkich łańcuchów żywności dla jak najlepszego wykorzystania regionalnych, sezonowych produktów tradycyjnych wysokiej jakości  w nowoczesnej kuchni polskiej, z korzyścią dla producentów i konsumentów.

Spotkanie odbędzie się w trakcie finału regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, 25 sierpnia br. o godz. 14.00  w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu,  w sali konferencyjnej sekretariatu (drugie piętro).

Program ramowy:

14.00 – Prezentacja projektu Zofia Winawer
14.10 - Wprowadzenie do spotkania, Hanna Szymanderska.
14.20 – Prezentacja uczestników spotkania.
14.30 – Przedstawienie tematu - „Cienie i blaski współpracy lokalnych producentów z szefami kuchni oraz restauratorami”.
14.50 – Pytania i odpowiedzi, dyskusja, wymiana poglądów uczestników spotkania.
15.30 – Podsumowanie i zakończenie spotkania.

Moderatorami spotkania będą:

Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej, autorka kilkudziesięciu poradników i książek kucharskich takich jak „Dania z anegdotą”, „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”, „Kuchnia Polska. Potrawy regionalne”.

Piotr Rusiecki – szef kuchni hotelu „Gem” we Wrocławiu.


Kontakt: izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71/3398021 wew. 152