„Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” - spotkanie producentów lokalnych produktów z szefami kuchni oraz restauratorami
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
oraz
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
mają zaszczyt zaprosić na spotkanie producentów lokalnych produktów
z szefami kuchni oraz restauratorami w ramach wspólnego projektu Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth, p.t.
„Żywność wysokiej jakości.
Krótsza droga od producenta do konsumenta”
Celem spotkania jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez promocję krótkich łańcuchów żywności dla jak najlepszego wykorzystania regionalnych, sezonowych produktów tradycyjnych wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej, z korzyścią dla producentów i konsumentów.
Spotkanie odbędzie się w trakcie finału regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, 25 sierpnia br. o godz. 14.00 w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu, w sali konferencyjnej sekretariatu (drugie piętro).
Program ramowy:
14.00 – Prezentacja projektu Zofia Winawer
14.10 - Wprowadzenie do spotkania, Hanna Szymanderska.
14.20 – Prezentacja uczestników spotkania.
14.30 – Przedstawienie tematu - „Cienie i blaski współpracy lokalnych producentów z szefami kuchni oraz restauratorami”.
14.50 – Pytania i odpowiedzi, dyskusja, wymiana poglądów uczestników spotkania.
15.30 – Podsumowanie i zakończenie spotkania.
Moderatorami spotkania będą:
Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej, autorka kilkudziesięciu poradników i książek kucharskich takich jak „Dania z anegdotą”, „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej”, „Kuchnia Polska. Potrawy regionalne”.
Piotr Rusiecki – szef kuchni hotelu „Gem” we Wrocławiu.
Kontakt: izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71/3398021 wew. 152