Wizyta studyjna do Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku - relacja


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

W dniach 10-11 grudnia 2012 r. czterdziestu pięciu pracowników Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu wzięło udział w wizycie studyjnej do Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku (województwo lubuskie) w ramach projektu „Promocja dobrych praktyk i rezultatów PROW 2007-2013 wśród kadry doradczej Ośrodków Doradztwa Rolniczego województw: dolnośląskiego i lubuskiego” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas wizyty uczestnicy wyjazdu zwiedzili cztery gospodarstwa dzięki czemu mieli okazję zapoznać się z rezultatami działań PROW 2007-2013 osiągniętymi na terenie województwa lubuskiego. Wśród odwiedzonych gospodarstw znalazły się:
- Gospodarstwo Państwa Róży i Jacka Jurkowskich-Maślak „Stary Folwark” w Pietrzykowie - rozbudowane gospodarstwo wraz ze stadniną i hotelem dla koni. Działanie PROW: Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej,
- Winnica „Cantina” Pana Mariusza Pacholaka w Mozowie k/Sulechowa - pierwsza winnica na terenie powiatu zielonogórskiego, producent wina lubuskiego. Działanie PROW: Program rolnośrodowiskowy (Płatności rolnośrodowiskowe),
- Gospodarstwo rolne Pana Ryszarda Maja w Klępsku - gospodarstwo ukierunkowane na hodowlę trzody chlewnej i biogazownię. Działanie PROW: Modernizacja gospodarstw rolnych,
- Gospodarstwo rolne Pana Pawła Janusza w Wyszanowej – gospodarstwo przejęte po rodzicach i zmodernizowane. Działanie PROW: Ułatwianie startu młodym rolnikom.
Wizyta studyjna pozwoliła także uczestnikom na poznanie żywności wysokiej jakości, produktów lokalnych, tradycyjnych i ekologicznych naszych sąsiadów:
- „Szynka faszerowana w cieście chlebowym” – zwycięstwo w Konkursie Regionalnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” specjalność Gospodarstwa MADAKS, którego właścicielem jest Stanisław Mikanowicz,
- Wino deserowe z suszonej dzikiej róży – laureat Konkursu Regionalnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” - Winnica Cantina,
- „Miód wielokwiatowy z Doliny Noteci” – laureat I nagrody tegorocznego konkursu Regionalnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” - Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Wiesława Dudka,
- Ser kozi wędzony – wyróżnienie w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – Gospodarstwo „QZKO” Kamili i Marcina Wojnowskich,
- „Kwaśne Jaja” - potrawa regionalna z regionu Babimojszczyzny specjalność Gospodarstwa Agroturystycznego „Karczma Tabera”,
- „Pierożki z grzybami po pietrzykowsku” - potrawa regionalna – Gospodarstwo „Stary Folwark” Róży i Jacka Jurkowskich-Maślak,
- Nalewka domowa „Tarninówka” - laureat Konkursu Regionalnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz Nalewka domowa agrestowa „Eliksir Młodości” - nominacja do nagrody „Perła” – Winnica u Michała, Zygmunta Prętkowskiego.
Wizyta w gospodarstwach rolnych województwa lubuskiego stanowiła wprowadzenie do seminarium pt. „Dobre praktyki i rezultaty PROW 2007-2013 wśród kadry doradczej Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu i Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku”, będącym zalążkiem dyskusji i promocją dobrych praktyk PROW 2007-2013 kadr doradczych Ośrodków Doradztwa obu województw. Wykłady na seminarium przeprowadzili Pan Zbigniew Żywień – Dyrektor LODR w Kalsku oraz Pani Elżbieta Łyko – Zastępca Dyrektora LODR w Kalsku.  Elementem seminarium była również wymiana poglądów nt. celów, jakie stawia przed doradztwem Wspólna Polityka Rolna po 2013 r.
W ramach projektu „Promocja dobrych praktyk i rezultatów PROW 2007-2013 wśród kadry doradczej Ośrodków Doradztwa Rolniczego województw: dolnośląskiego i lubuskiego” przygotowana została wystawa fotografii „Dobre praktyki PROW 2007-2013 w województwie dolnośląskim” w siedzibie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, na którą serdecznie Państwa zapraszamy.

Izabela Liskowiak-Jaremko, Agnieszka Rybarska
Dział MDSziW