Wielkie SER-wowanie - relacja
IMPREZY DODR. Serowarska konferencja, szkolenie oraz Targ Sera i innych produktów rzemieślniczych
Mleko, podpuszczka i kultury bakterii – to podstawa. Do tego duży garnek i koniecznie termometr, bo temperatura ma znaczenie. I jeszcze chusta, i forma serowarska. A na koniec umiejętności i czas. I już można robić ser. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, dlatego tak ważne jest doświadczenie. Wie o tym doskonale pięćdziesięciu serowarów z całej Polski, którzy przyjechali do Wrocławia w dniach 9-11 października na konferencję, szkolenie oraz Targ Sera i innych produktów rzemieślniczych.
Wielkie SER-wowanie na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń organizowanych przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych.
Tematyka konferencji odpowiadała na potrzeby szkoleniowe uczestników, których powitał dyrektor DODR Marek Tarnacki oraz prezes Stowarzyszenia Sylwester Wańczyk.
Mleko, przeżuwacze i Produkt polski
Podczas pierwszego panelu między innymi omawiano zagadnienia związane z surowcami, mikrobiologią serów czy żywieniem małych przeżuwaczy. Dyrektor wrocławskiego Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Tomasz Krzeszowiec przedstawił zasady znakowania żywności znakiem „Produkt polski” i zachęcał do jego używania. Drugą część konferencji poświęcono zastosowaniu probiotechnologii w chowie i hodowli zwierząt, kwalifikacjom rynkowym w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji oraz warunkom rejestracji i nadzoru przez Inspekcję Weterynaryjną.
Jak serowar z serowarem
Drugiego dnia, podczas wyjazdu studyjnego do dwóch dolnośląskich serowarni, ich uczestnicy obserwowali pracę innych serowarów i korzystali z ich doświadczeń. Gospodarstwo Ekologiczne Kozłonoga, prowadzone przez Joannę Maślukiewicz i serowarnia Sery Lutomierskie z Gór Sowich, prowadzona przez Malwiną Pasternak, zajmują się nie tylko przetwórstwem mleka, ale i edukacją. Warzenie sera na wesoło, pozwala nie tylko przyjemnie spędzić czas, daje możliwość poznania pracy rolnika, zwierząt gospodarskich czy spróbowania lokalnych produktów wytwarzanych na niewielką skalę. Dodatkowo w Lutomierzu co miesiąc organizowany jest Targ zdrowej żywności prosto od rolnika.
Na straganie w dzień targowy
Punktem kulminacyjnym tego trzydniowego wydarzenia był Targ Sera i innych produktów rzemieślniczych, podczas którego odwiedzający mogli próbować i kupować sery i produkty mleczne wytwarzane przez serowarów w całym kraju. Na targu nie zabrakło także innych lokalnych specjałów jak przetwory z dyni, dolnośląskie wina, produkty pszczele, chleby czy kwasy chlebowe. Nie lada atrakcją były warsztaty warzenia sera, podczas których uczestnicy mogli własnoręcznie zrobić ser. Częścią wydarzenia były pokazy kulinarne w wykonaniu szefa kuchni Wojtka Harapkiewicza, a całość dopełniła muzyka w wykonaniu zespołu Buttercap.
Trzydniowe wydarzenie było okazją do zdobywania i poszerzania wiedzy w zakresie serowarstwa, wymiany doświadczeń, wspólnej promocji i zaprezentowania produktów wysokiej jakości.
Izabela Michniewicz DODR