Czas na zioła – alternatywa dla małych gospodarstw
Ocena przezimowania roślin, odchwaszczanie i ograniczanie ekspansywnych gatunków to prace, jakie wykonali w części praktycznej uczestnicy warsztatów ,,Czas na zioła – alternatywa dla małych gospodarstw”. Wydarzenie zostało zorganizowane we wtorek 23 kwietnia w DODR, we Wrocławiu.
Warsztaty, które przeprowadził dr hab. inż. prof. nadzw. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu składały się one z części teoretycznej i praktycznej. Wykładowca omówił podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w przydomowej uprawie ziół.
Wiosną należy wyciąć suche pędy i łodygi, odchwaścić oraz uzupełnić ściółkę, by zapobiec rozprzestrzenianiu się chwastów. Jest to także dobry moment na rozmnażanie niektórych gatunków bylin poprzez ich podział np. mięta, lebiodka pospolita (oregano) lub przesadzić je w inne miejsce. Część bardziej ekspansywnych roślin potrafi się rozrosnąć na całą rabatę. Należy ten proces ograniczyć przez częściowe usunięcie zwłaszcza tych, które wytwarzają rozłogi (np. mięta lub poziomka). Uczestnicy zdobyli także wiedzę na temat zasad kompostowania.
Zioła lubią stanowisko słoneczne, gleby zasobne w próchnicę, dość lekkie, piaszczysto – gliniaste. Przed założeniem rabaty należy wzbogacić glebę kompostem lub obornikiem w dawce 200 kg na 100 m². Gleby kwaśne wymagają zastosowania wapnia przed kompostem lub obornikiem. Zioła możemy również uprawiać w skrzyniach lub na coraz popularniejszych podwyższonych rabatach. Podłoże musi być wtedy jak najbardziej przepuszczalne. Powinno zawierać od 70 – 80% np. keramzytu, zmielonej cegły lub żwiru. Reszta podłoża to np. kompost, substrat torfowy czy kokos.
W części teoretycznej zostały omówione właściwości ziół, ich wygląd i zastosowanie oraz podział na rośliny jednoroczne, dwuletnie oraz byliny. Prowadzący przekazał wiele praktycznych rad – jak wykorzystać poszczególne gatunki ziół np. jak z pąków nasturcji sporządzić kapary i jak wykorzystać ogórecznik do lemoniady.
W ubiegłym roku uczestnicy warsztatów założyli na terenie Ośrodka rabaty oraz skrzynie z ziołami, w których posadzili około 400 roślin. Podczas praktycznej części kwietniowych zajęć można było zaobserwować , jak rośliny przezimowały i jakie prace należy wykonać na rabatach i w skrzyniach po zimie. Grupa posadziła nowe sadzonki ziół w miejscach po roślinach jednorocznych, wykonała odchwaszczanie, wycięła suche pędy oraz ograniczyła rozrost ekspansywnych gatunków. Wszystko to pod czujnym okiem prof. Przemysława Bąbelewskiego.
Podczas warsztatów nie zabrakło pytań do wykładowcy oraz dyskusji.
Mieszkańcy obszarów wiejskich szukają alternatywnych źródeł dochodu w gospodarstwach. Jednym z nich może stać się uprawa i wykorzystanie ziół w różnych obszarach – w kosmetyce, lecznictwie, zagrodach edukacyjnych itp. Warto znać zasady uprawy ziół oraz ich właściwości. Warsztaty miały przybliżyć uczestnikom wiedzę z dziedziny zielarstwa i zainspirować do jej wykorzystania w praktyce oraz zachęcić do zakładania przydomowych plantacji zielarskich.
Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy obszarów wiejskich, rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych i zagród edukacyjnych, przedstawiciele doradztwa rolniczego, osoby zainteresowane podejmowaniem i rozwojem przedsiębiorczości oraz wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań na obszarach wiejskich.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025.
Agnieszka Krzeszewska DODR