VII Festiwal Sera w Dziećmorowicach

Siedemnaście potraw przygotowanych przez siedemnastu uczestników Festiwalu Sera w walczyło o tytuł najlepszej potrawy z sera. W czwartek 15 sierpnia w Karczmie Góralskiej w Dziećmorowicach w gminie odbyła się siódma edycja tej kulinarnej imprezy.

Zwycięzcę konkursu na najlepszą  potrawę wybierała komisja, a najlepszego producenta publiczność. Jurorzy oceniali serowe zupy, pierogi, zawijańce, rolady, przekładańce i serniki.

Najlepszą potrawą z sera był zawijaniec serowy przygotowany przez Katarzynę Nowak-Pokorny z Dziećmorowic. Po raz trzeci Radni Gminy Walim przyznali swoją nagrodę. W tym roku otrzymała ją Elżbieta Jarachowska z Glinna, gmina Walim za słodkie pierożki serowe. Tytuł najlepszego producenta sera zdobyła rodzina Państwa Motowilczuków z Walimia.

Na Festiwal Sera zorganizowany przez Wójta Gminy Walim przy współudziale Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu przybyło około sześciu tysięcy gości.


Danuta Szczęśniak DODR we Wrocławiu