Szkolenie Dochodowość w produkcji trzody chlewnej

Opłacalność produkcji trzody chlewnej, PQS systemy jakości, aktualna sytuacja i kierunki zmian na rynku trzody, dobrze zbilansowana pasza, grupy producenckie, nowe możliwości oraz oferta kredytowa dla rolnictwa to tematy omawiane na szkoleniu Dochodowość w produkcji trzody chlewnej.
Organizatorami spotkania, które odbyło się w piątek 15 marca, w siedzibie Urzędu Gminy Chojnów był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, PZD Chojnów i Złotoryja. W szkoleniu wzięli udział rolnicy, przedstawiciele firm oraz członkowie grupy producenckiej trzody chlewnej.
Jako pierwszy głos zabrał prof. Damian Knecht z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który omówił opłacalność produkcji trzody chlewnej. Następnie Iwona Ostrowska z Banku BGŻ przedstawiła ofertę kredytową dla rolnictwa. Prezes Grupy Producentów trzody chlewnej Zenon Łukowiak mówił o sytuacji swojej grupy i przedstawił nowe możliwości dla powstających grup. Dolnośląski Ambasador Regionalny Projektu, Smaki Polskie – Wieprzowina − Polska Tradycja, Joanna Maciejewska omówiła zasady uczestnictwa w Systemie Jakości Wieprzowiny PQS. Następnie konsultant żywieniowy Cargill Feed & Nutrition Renata Nowacka przedstawiła dwa tematy – aktualną sytuację i kierunki zmian na rynku trzody oraz jaka powinna być dobrze zbilansowana pasza na tucz trzody chlewnej . Po zakończeniu wykładów rozpoczęła się dyskusja. W dyskusji zabrał głos między innymi przedstawiciel Polsusa Jan Kwaśnica.

Jan Burblis DODR we Wrocławiu