Święto mleka nad kamiennogórskim zalewem

Ubijanie masła w maselnicy, ujeżdżanie byka, dojenie krowy czy picie mleka na czas. Konkursy na najlepszy sernik i najlepsze pierogi, a także warsztaty serowarskie ‒ to tylko niektóre konkurencje podczas IX edycji Święta Mleka. Impreza została zorganizowana w ramach Dni Powiatu Kamiennogórskiego w sobotę 31 sierpnia nad kamiennogórskim zalewem.

Na scenie zaprezentowały się zespoły ludowe „Olga” z Kamiennej Góry, „Złote Nutki” z Przedwojowa, zespół rockowy Rock Tube, a wieczorem zespół Extazy oraz Wanda i Banda. Na zakończenie odbyła się dyskoteka przy rytmach Kamiennogórskiego zespołu Dj’Team. Organizatorzy zadbali nie tylko o oprawę muzyczną wydarzenia, ale także o liczne konkursy i zabawy. Dużym zainteresowaniem cieszył się też zaprezentowany na scenie pokaz udzielania pierwszej pomocy przygotowany przez najmłodszą grupę druhów.

Gospodynie brały udział w konkursie na najlepszy sernik i najlepsze pierogi. Tegoroczną zwyciężczynią w kategorii najlepszy sernik okazała się Dorota Potoniec, drugie miejsce zajęła Katarzyna Kurkiewicz, a trzecie Anna Matusik. W konkursie na najlepsze pierogi pierwsze miejsce przypadło Stowarzyszeniu „Wiejska Karuzela”, drugie Kołu Gospodyń z Ptaszkowa, a trzecie zajęły ex aequo Koła Gospodyń Wiejskich ‒ Optymistki z Krzeszowa i Grupa z Przedwojowa.

Na stoisku Wańczykówki można było wziąć udział w warsztatach serowarskich, a tuż obok zmierzyć się z przygotowywaniem pizzy wypiekanej później w specjalnym piecu.

Na plaży odbył się również zlot aut Mercedes Benz z Wałbrzycha i prezentacja ciężkich pojazdów przygotowana przez PKS Kamienna Góra. Również z plaży dzięki kamiennogórskiemu PKS – owi można było przelecieć się balonem. Dzieci mogły spróbować swoich sił w jeździe na kucyku, a także podziwiać wystawione w zagrodzie cielęta i owce.

Na stoiskach można było spróbować mlecznych produktów z lokalnej mleczarni KaMos, ekologicznych serów z koziego i krowiego mleka, a także ekologicznych warzyw, chleba, przetworów warzywnych i soków. Nie zabrakło stoisk pszczelarzy, gdzie można było kupić miody o różnych smakach, wyroby z wosku pszczelego, w postaci figurek i świec, pyłek kwiatowy, propolis oraz miód pitny. Wystawcy rękodzieła oferowali wyroby z drewna i ręcznie robione serwety. Na stoiskach DODR i ARiMR rolnicy uzyskiwali porady związane z uprawą roli i hodowlą zwierząt, a także uzyskaniem unijnego dofinansowania do prowadzonej produkcji.

Równolegle odbyła się IV edycja Święta Przedsiębiorczości, w ramach której przeprowadzono plebiscyt na najlepszych pracodawców powiatu kamiennogórskiego. W rywalizacji w konkursie udział wzięły 74 firmy.

Licznie zgromadzeni wystawcy i zwiedzający mogli posilić się porcją jajecznicy, przygotowanej z czterech tysięcy jaj podarowanych przez firmę Aktiw z Gostkowa, z dodatkiem sera pleśniowego przez finalistę Masterchefa Mariusza Szweda.

Organizatorami imprezy było Starostwo Powiatowe w Kamiennej Górze oraz Spółdzielnia Mleczarska KaMos we współpracy z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Impreza była objęta Honorowym Patronatem Wojewody Dolnośląskiego Pawła Hreniaka.

Amelia Prorok DODR