Perły z Dolnego Śląska


Ser kozi z kozieradką, Kiełbasa wołyńska z Niemczy i War ze zlepieńcami to zdobywcy tytułu kulinarnej Perły 2012. W niedzielę 7 października, podczas poznańskich Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food 2012, odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. 

Wśród laureatów tego ogólnopolskiego konkursu znalazły się dwa produkty i jedna potrawa z Dolnego Śląska. Ser kozi z kozieradką został przygotowany w gospodarstwie ekologicznym Kozia Łąka, należącym do Bożeny i Daniela Sokołowskich z Łomnicy, Kiełbasa wołyńska z Niemczy to produkt PPMG Galicja Marii Matusiewicz z Niemczy, a War ze zlepieńcami to potrawa serwowana w Karczmie Łemkowskiej Ireny Bernagiewicz-Garbery, Mariusza Garbery i Łukasza Anusza we Wrocławiu. 

Tytuł Perły jest przyznawany laureatom konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jego celem jest poznanie i dokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych i promocja polskich specjałów. Ważne jest także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w unijnych i krajowych systemach jakości żywności. Konkurs zachęca mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tam, gdzie warunki gospodarowania są niekorzystne, do poszukiwania dodatkowych źródeł dochodu. Dorobek dwunastu edycji Naszego Kulinarnego Dziedzictwa to ponad pięć tysięcy tradycyjnych produktów. Statuetkę Perła zdobyło do tej pory kilkadziesiąt najlepszych produktów regionalnych. Wiele z nich posiada chronione oznaczenia europejskie. 

Targi były także okazją do uhonorowania Pstrąga kłodzkiego, który został zarejestrowany 5 października, jako tysięczny produkt na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz, prezes stowarzyszenia Pstrąg Kłodzki Marian Ćwikła i członek zarządu Stowarzyszenia Elżbieta Ulatowska odebrali statuetkę i dyplom z rąk Ministra Rolnictwa Stanisława Kalemby. 

Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu