Kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia w powiecie wałbrzyskim

Zupa rybna z kuleczkami z łososia oraz pierś indycza nadziewana grzybami z sosem śliwkowym - te potrawy zdobyły pierwsze miejsce w dwunastej edycji konkursu „Kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia w powiecie wałbrzyskim”.
Do rywalizacji przystąpiło 10 dwuosobowych zespołów, które zaprezentowały swoje popisowe dania. Każda potrawa była inna i każda smaczna dlatego jury miało niemały problem ze wskazaniem zwycięzców.
Pierwsze miejsce zajęli Anna i Jacek Frątczakowie z Michałkowej, gmina Walim, drugie Wioletta Wendycz i Edyta Bancewicz z Rybnicy Leśnej, gmina Mieroszów, a trzecie Zofia i Zbigniew Sosnowscy z Jedliny Zdrój.
Konkurs został zorganizowany przez Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu.
Imprezie towarzyszyła wystawa świątecznych ozdób wykonanych przez lokalnych rękodzielników.

 

Danuta Szczęśniak PZD Wałbrzych