Konferencja Chów bydła mięsnego w warunkach Pogórza Sudeckiego

W środę 20 marca w Hotelu Metro w Boguszynie koło Kłodzka odbyła się konferencja dla hodowców bydła mięsnego z terenów Pogórza Sudeckiego. Konferencja została zorganizowana wspólnie przez Gminę Kłodzko, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu i Dolnośląska Izbę Rolniczą. Podczas spotkania rolnicy słuchali wykładu Józefa Głowackiego z LODR w Kalsku na temat chowu bydła mięsnego z wykorzystaniem użytków zielonych, zapoznali się także z zagadnieniami dotyczących gospodarki na użytkach zielonych i ich renowacji omówionymi przez prof. dr hab. Karola Wolskiego z UP we Wrocławiu. Kolejnym tematem przedstawionym przez dr Bogumiłę Choroszy z Instytutu Zootechniki W Balicach było wykorzystanie bydła simentalskiego do produkcji mięsa kulinarnego. Drugą część konferencji poświęcono przykładom wspólnego działania producentów rolnych. Swoimi doświadczeniami podzielili się Prezes Zbożowej Grupy Producenckiej –Waga Andrzej Pasternak i hodowca bydła i Członek grupy producenckiej Wołowina Sudecka Elżbieta Brzostowska. W konferencji wzięło udział ponad stu rolników, doradcy, a także Wójt Gminy Kłodzko Stanisław Longawa i delegaci Dolnośląskiej Izby rolniczej z Prezesem Leszkiem Gralą. 

Zbigniew Dąbrowski DODR we Wrocławiu PZD Kłodzko