Kiermasz produktów z certyfikatem - relacja

Przywiązujemy coraz większą wagę do jakości kupowanych towarów. Następuje odwrót od żywności masowej, produkowanej na przemysłową skalę, często wysoko przetworzonej, pełnej sztucznych dodatków, substytutów i konserwantów na rzecz produktów lokalnych o znanym pochodzeniu – może droższych, ale zwykle zdrowszych, smaczniejszych i bardziej oryginalnych. Możliwość zakupu takich produktów mieli w niedzielę 16 grudnia klienci wrocławskiego Pasażu Grunwaldzkiego podczas Kiermaszu produktów z certyfikatem.
Sprzedawane były tam produkty wytwarzane w ramach systemów jakości żywności lub posiadające certyfikaty jakości, w tym pochodzące z gospodarstw ekologicznych, z produkcji integrowanej, oznaczone znakiem Poznaj dobrą żywność, Chronione Oznaczenie Geograficzne czy Dziedzictwo kulinarne.
Swoje wyroby zaprezentowało osiemnastu producentów wysokiej jakości specjałów z Dolnego Śląska. Przetwory z owoców, soki, miody, sery, wędliny, chleby – to tylko niektóre propozycje z bogatej oferty regionalnych wystawców. Zapachy wabiły kupujących do stoisk, gdzie można było spróbować domowego chleba, rewelacyjnych serów i wędlin, pachnącego masła, aromatycznych miodów i konfitur a także świeżych soków i nalewek. Wystawcy nie tylko chętnie częstowali swoimi produktami, ale również wyjaśniali na czym polegają szczególne metody wytwarzania ich produktów.
Impreza, poza możliwością zrobienia wyjątkowych zakupów na święta, miała na celu utrwalenie w świadomości klientów graficznych znaków poszczególnych systemów i programów jakości. Pomoże im to lepiej rozpoznawać i wybierać produkty wysokiej jakości.
Kiermasz był częścią Festiwalu Produktów z certyfikatem, organizowanego przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach projektu „W zgodzie z naturą – styl życia i sposób działania”, współfinansowanego ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu.

Grażyna Norbert DODR we Wrocławiu