Jarmark Produktu Lokalnego w Legnicy

Jarmark Produktu Lokalnego w Legnicy trwał od poniedziałku 29 sierpnia do piątku 2 września. Impreza została zorganizowana przez Powiatowy Zespół Doradców w Chojnowie wspólnie z Galerią „Gwarna”. Przez pięć jarmarkowych dni można było próbować i kupować żywność wyprodukowaną tradycyjnymi metodami, największym powodzeniem cieszyły się przetwory owocowe i warzywne, a także „tatarskie uszy” i „comber chana”.
Na stoiskach sprzedawano także dynie ozdobne, bukiety z suszu, sadzonki roślin ozdobnych i owocowych oraz wyroby dekoracyjne.
Dla podtrzymania tradycji obchodzonego przez 10 lat w Legnicy Święta Ogórka, przeprowadzono Konkurs na Najsmaczniejszy Legnicki Ogórek z Domowej Spiżarni, którego laureatką została Helena Lelińska z Legnicy za ogórki kiszone z papryką.
Wśród wystawców przeprowadzono Konkurs na Najsmaczniejszy Legnicki Produkt Lokalny w dwóch kategoriach – „przetwory owocowe” i „przetwory warzywne”.
Tytuł Najsmaczniejszego Legnickiego Produktu Lokalnego w kategorii „przetwory owocowe” przyznano Bożenie Michalik za konfiturę pomidorowo- jabłkową. Zwycięskim przetworem warzywnym została sałatka warzywna z fasolką szparagową przygotowana przez Barbarę Zabawę ze Stowarzyszenia „Nasze Krotoszyce”.

 

PZD Chojnów