Jarmark Produktu Lokalnego w Legnicy



Przetwory z owoców i warzyw były motywem przewodnim tegorocznego drugiego Jarmarku Produktu Lokalnego w Legnicy. Impreza trwająca przez tydzień, od 3 do 9 września została zorganizowana przez DODR we Wrocławiu, PZD Chojnów i Galerię Gwarna.
Jarmark był okazją do zaprezentowania gamy produktów lokalnych wytwórców ‒ zaczynając od chleba z Pomocnego, przez sery, przetwory z owoców i warzyw, nalewki, oleje, miody, pierniki, domowe ciasta, tradycyjne potrawy, świeże i przetworzone zioła, dynie jadalne i ozdobne, krzewy i byliny ozdobne, a kończąc na wyrobach ozdobnych.

Podczas Jarmarku przeprowadzono konkurs na Najsmaczniejszy Produkt Lokalny dwóch kategoriach – przetwory owocowe i przetwory warzywne.
W kategorii przetwory owocowe zwyciężył sok z owoców bzu czarnego sporządzony przez Annę Grażynę Dudzińską z Konradówki. W kategorii przetwory warzywne nagrodzono 
ketchup z cukinii przygotowany przez Halinę Zguda ze Stowarzyszenia Przyjaciół Wsi Niedźwiedzice.
Jarmark Produktu Lokalnego jest także okazją do wyboru Najsmaczniejszego Legnickiego Ogórka z Domowej Spiżarni. To konkurs otwarty, może wziąć w nim udział każdy, kto przygotowuje takie przetwory. W tym roku miano Najsmaczniejszego zdobyły Jedyne Takie Ogórki Kiszone przygotowane przez Marię Baran.

Podsumowanie konkursów odbyło się pod koniec jarmarkowego tygodnia, w sobotę 8 września, na scenie Galerii Gwarna. Nagrody wręczyły zwycięzcom zastępca dyrektora DODR we Wrocławiu Bożena Maziarska i Dyrektor Galerii Gwarna Ewa Leśniak. Uroczystość uświetnił występ Tanecznego Zespołu Ludowego z Zespołu Szkół Rolniczych z Legnicy.

Barbara Piechowicz DODR we Wrocławiu, PZD w Chojnowie