Festiwal Smaku w Grucznie

Festiwal Smaku w Grucznie to największa i najbardziej opiniotwórcza w Polsce impreza poświęcona tradycyjnej żywności. Już sam udział w Festiwalu to ogromne wyróżnienie gdyż na kilka tysięcy zgłoszeń przyjętych zostaje zalewie część. W tym roku  24 i 25 sierpnia odbyła się już ósma edycja. W niewielkiej, pięknie położonej w dolinie Wisły wsi w województwie kujawsko-pomorskim od lat odbywa się wielkie święto smakoszy, miłośników kuchni regionalnej oraz prawdziwego, naturalnego i tradycyjnego jedzenia. W poniedziałek 19 sierpnia odbył się poprzedzający sam festiwal konkurs na smak roku. Dwa składy jury, profesjonalne i społeczno-artystyczne, przez kilka godzin oceniało niezwykłe miody, sery, wędliny, konfitury, przetwory, pomysłowe musztardy, napoje i wypieki. W kategorii „przetwory z mleka” pierwsze miejsce otrzymał wyjątkowy „Sir Grill” pani Bożeny Sokołowskiej z Łomnicy. Smaki wielokrotnie nagradzanych  serów z „Koziej Łąki” znają niemal wszyscy Dolnoślązacy, warto więc podzielić się nimi z innymi, niech nam zazdroszczą.
Pani Bożeno, proszę przyjąć gratulacje i życzenia kolejnych sukcesów.

Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu