Dary Jesieni Dolnośląskie Święto Owoców i Warzyw

Jesień obfituje w świeże owoce i warzywa oraz przygotowywane z nich przetwory. Wszystkie te smakowitości zostały zaprezentowane na kiermaszu, który odbył się w ramach Dolnośląskiego Święta Owoców i Warzyw Dary Jesieni. W niedzielę, 7 października, mimo nienajlepszej pogody, do Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu tłumnie przybyli Wrocławianie. Goście próbowali i kupowali warzywa, owoce i przetwory zaprezentowane na 35 stoiskach. Były tam między innymi produkty z certyfikatem ekologicznym, a także te wpisane na listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Oprócz świeżych owoców, sadownicy oferowali naturalne soki, przetwórcy polecali aromatyczne konfitury i dżemy, a producenci przetworów z warzyw ‒ marynaty ze szparagów, patisonów czy ogórków.
Celem Kiermaszu była nie tylko promocja dolnośląskich gospodarstw, ale także szerzenie wiedzy o ich produkcji oraz umiejętności dokonywania świadomego wyboru towarów oferowanych na rynku. Zdobywaniu wiedzy służyły prelekcje pracowników Uniwersytety Przyrodniczego we Wrocławiu i Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Zybiszowie. Aby wiedza ta była pełniejsza, zaprezentowano bogatą kolekcję warzyw i owoców. Wśród nich znalazły się odmiany stare i zapomniane, doskonałe do uprawy w przydomowych sadach i ogrodach lub w produkcji ekologicznej.
Uczestnikom imprezy towarzyszyła muzyka, nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych. Dzieci uczestniczyły w konkursie rozpoznawania gatunków mało popularnych warzyw prowadzonym przez właściciela gospodarstwa ekologicznego Wagnerówka, Roberta Wagnera.
Kiermasz zakończył się piosenką „Żegnaj lato na rok”. W przyszłym roku zapewne  spotkamy się ponownie na degustacji darów jesieni.

Grażyna Norbert DODR we Wrocławiu