img
Motywów podróżowania jest wiele – jedni wybierają miejsca pobytu na podstawie atrakcyjności geograficznej, inni cenią walory historyczne i mniej lub bardziej znane zabytki. Fani aktywnego wypoczynku sprawdzają dostępność infrastruktury sportowej, a zwolennicy biernego wypoczynku – okolicznych zbiorników wodnych. Jeszcze inni pragną zagłębić się w lokalną kulturę, poznawać ludzi i ich zwyczaje oraz próbować jedzenia typowego dla odwiedzanych regionów. Coraz liczniejszą grupę turystów stanowią miłośnicy regionalnej kuchni. To właśnie ona stała się celem podróży wielu turystów. Na całym świecie znane są potrawy charakterystyczne dla państw i regionów. Nie trzeba być smakoszem, by wiedzieć, że oryginalną pizzę zjemy we Włoszech, zupę cebulową w Paryżu, a gulasz na Węgrzech. Każda z tych potraw ma swoją historię, metodę produkcji czy specyficzny skład, które są dla świadomego turysty równie ważne, jak walory smakowe. Turystyka kulinarna jest formą turystyki kulturowej. Próbujemy dań i produktów kulinarnych danego regionu. Jednocześnie poznajemy jego kulturę, zabytki i przyrodę.
Plik do pobrania: turystykakulinarna2020.pdf | pdf, 0 Kb | Pobierz