Doradcy DODR bezpłatnie
pomagają hodowcom
świń w przygotowaniu
planu bezpieczeństwa
biologicznego
SIR - Innowacyjne rozwiązania w dolnośląskim rolnictwie
Łomniczanka, czyli przewodnik za ladą
U podnóży Rudaw Janowickich, w sercu Karkonoszy położona jest niewielka wieś Łomnica, w której Gospodarstwo Rolne Agroturystyka Łomniczanka prowadzą Janina i Wiktor Zimmerowie. W należącym do nich sklepie „Wiejskie delicje”, znajduje się turystyczny punkt informacyjny.
Łomniczanka to miejsce wyjątkowe, nie tylko dla osób ceniących ciszę i wypoczynek na łonie natury, ale i dla smakoszy produktów regionalnych i ekologicznych. Turystów zaskoczy nie tylko otaczająca przyroda czy oferta turystyczna regionu, na szczególną uwagę zasługuje lokalna kuchnia, oparta na regionalnych produktach wytwarzanych we własnym gospodarstwie.
W Łomniczance, na kilkudziesięciu hektarach uprawiane są zboża, z których przygotowywane są płatki wykorzystywane do hodowli karpi. Na pastwiskach pasie się bydło mięsne, a za domem, na hektarowej działce wolno biegają szczęśliwe kury. Wszystkie produkty są dostępne w sklepie „Wiejskie delicje”, który znajduje się na terenie gospodarstwa. Na półkach znajdziemy sezonowe warzywa z przydomowego warzywnika, świeże jaja czy wołowinę i wyroby garmażeryjne. Do przygotowania pierogów, kotlecików, placków czy sałatek używane są produkty z gospodarstwa.
Tradycyjna współpraca
Właściciele nawiązali współpracę z miejscowymi rolnikami oraz z producentami tradycyjnej, ekologicznej żywności z całej Polski i poszerzyli ofertę o produkty pochodzące z okolicy oraz innych regionów. Właścicielka zadbała o to, by były to produkty objęte unijnym systemem certyfikacji żywności ekologicznej, nagradzane w wojewódzkim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, które otrzymały ogólnopolską nagrodę Perła. To także produkty, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Łomniczanka to również miejsce do organizowania okolicznościowych spotkań, szkoleń czy konferencji. Gospodarstwo dysponuje salą wyposażoną w sprzęt multi-medialny.
Ponieważ gospodarstwo położone jest w regionie turystycznym, często klientami sklepu są właśnie turyści poszukujący informacji o atrakcjach i możliwościach spędzenia wolnego czasu na terenie Kotliny Jeleniogórskiej.
Przykładem innowacyjnego rozwiązania okazał się projekt zrealizowany przez Lokalną Grupę Działania Partnerstwo Ducha Gór, którego efektem było zorganizowanie punktów informacji turystycznej. Dzięki „Przewodnikowi za ladą”, bo taki nosi tytuł projekt, właściciele lokalnych sklepów zostali przygotowani i przeszkoleni do prowadzenia takich punktów.
Informacja w punktach
Dodatkowo w lokalach zamieszczono gabloty z regionalnymi produktami żywnościowymi i rękodzielniczymi oraz materiały reklamowe informujące o miejscowych wydarzeniach i atrakcjach. Punkt informacji turystycznej znajduje się również w sklepie „Wiejskie delicje”.
Na miano innowacji zasługuje dywersyfikacja działalności w gospodarstwie. Roślinną i zwierzęcą produkcję rolniczą uzupełnia działalność pozarolnicza, która dzięki synergii w pełni wykorzystuje potencjał gospodarstwa i umożliwia uzyskiwanie dodatkowych dochodów. Ponadto współpraca właścicieli z lokalnymi organizacjami, rolnikami, producentami umożliwia tworzenie miejsc pracy, budowanie wspólnej oferty oraz szerszą promocję. Łatwiejszy dostęp do informacji dla turystów jest zachętą do odwiedzania Łomnicy i Kotliny Jeleniogórskiej.
Janina i Wiktor Zimmerowie realizują wiele ciekawych przedsięwzięć, a swoim doświadczeniem chętnie dzielą się z innymi. W 2016 roku przystąpili do Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich SIR, licząc na współpracę w ramach innowacyjnych projektów.
Izabela Michniewicz DODR.