Operacja „Realizacja planu działania KSOW poprzez organizację wyjazdu studyjnego związanego z chowem i hodowlą bydła mięsnego oraz wydarzenia „Wielkie SER-wowanie” (styczeń-grudzień 2022 r.)

W wyniku realizacji operacji osiągnięty zostanie następujący cel: wspieranie innowacji w rolnictwie, produkcji żywności, leśnictwie i na obszarach wiejskich. 

Operacja przyczyni się podniesienia poziomu wiedzy uczestników wyjazdu studyjnego na temat gospodarstw regeneratywnych w chowie i hodowli bydła mięsnego oraz zachęci ich do współpracy w zakresie tworzenia grup operacyjnych Europejskiego Partnerstwa Innowacyjnego, ukierunkowanych na realizację innowacyjnych projektów związanych z chowem i hodowlą bydła mięsnego, a także wskaże możliwości zrównoważonego rozwoju gospodarstw rodzinnych, w obszarze produkcji przetwórstwa mlecznego. Dodatkowo stanowić będzie promocję produktów tworzonych obecnie, pozwoli na nawiązanie relacji biznesowych oraz bezpośrednich relacji producent-klient (w ramach krótkich łańcuchów dostaw), a także umożliwi podniesienie poziomu wiedzy na temat produkcji farmerskiej i wskaże konsumentom dostępność produktów wytworzonych lokalnie, na terenie województwa dolnośląskiego.

Efektem realizacji operacji będzie udział w niej łącznie 725 osób, w tym w 2 wyjazdach studyjnych 75 osób, w konferencji 50 osób, a w Targu szacuje się udział 600 osób.