Piąte spotkanie Zespołu do spraw analizy szans i zagrożeń oraz potencjalnych kierunków rozwoju obszarów wiejskich do 2030 r. w województwie dolnośląskim
Jak pokonać rynkowe bariery – Konferencja: Rolnictwo wspierane społecznie – zmniejszenie barier wejścia na rynek dla dolnośląskich produktów żywności wysokiej jakości
Zebrane ziemniaki i silne wiatry – Sytuacja w rolnictwie
Koszt jakości – wsparcie na przystępowanie do systemów jakości – nabór wniosków
E-wniosek dla wszystkich – wnioski o dopłaty elektronicznie lub na oświadczenie
Na pomoc – pomoc publiczna, o jaką może ubiegać się producent rolny w latach 2015-2020
Pamiętajmy o zwierzętach – spis do końca grudnia
Dopłaty do materiału siewnego – ile na hektar?
Rozmowa z Dyrektorem Wrocławskiego Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Piotrem Regiecem
UPRAWA
Cebulowe wyliczenia – dochodowość uprawy cebuli
Kalkulacja kosztów uprawy 1 ha cebuli
Najlepiej gruzełkowata – zwięzłość glebyOtworzy się w nowej karcie
Lek, pasza, poplon – ostropest plamisty
HODOWLA
Oscypek z szałasu i serowa waluta – mleko i przetwory z mleka owczego
TECHNIKA
Silosy i zbiorniki – silosy na kiszonkę i zbiorniki na soki kiszonkowe
Kto nie smaruje – przechowywanie i konserwacja maszyn rolniczychOtworzy się w nowej karcie
Zimowy postój opryskiwacza
FINANSE
Jednolity Plik Kontrolny – nowe obowiązki podatkowe dla małych firm, i mających status czynnych podatników VATOtworzy się w nowej karcieRachunki pod kontrolą – zasady prowadzenia uproszczonej rachunkowości w gospodarstwach rolnych
EKOLOGIA
Zmiany w działaniu Rolnictwo ekologiczne od 2018 roku
Zjadacze ostu – szczygieł
ZAGADNIENIA PRAWNE
Będą ułatwienia w nabywaniu ziemi rolnej – propozycje zmian w ustawie o Kształtowaniu Ustroju Rolnego
ZUS czy KRUS – pozarolnicza działalność gospodarcza
Prawnik radzi – Mam prawo, czyli prawa konsumenta
SIR
Targ Ziemi i zjedz z nami śniadanie – Kooperatywa 124Otworzy się w nowej karcie
Tradycyjne przetwórstwo mięsa na poziomie gospodarstwa, a możliwości wdrożenia nowych technik i technologiiOtworzy się w nowej karcie
Szkolenie Innowacyjne metody ochrony w produkcji roślinnejOtworzy się w nowej karcie
DOM I OGRÓD
W piwnicy, w kopcu – przechowywanie owoców i warzyw