Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Od marmolady z antonówek, przez żur polski na zakwasie, miód leśny, konfiturę z róży, po kiełbasę chełmską na chlebie. W tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wystartowało 65 produktów i 12 potraw z Dolnego Śląska.

Finał konkursu, zorganizowanego już po raz jedenasty przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego odbył się w sobotę 3 września na terenie Pasażu Grunwaldzkiego we Wrocławiu.
Jury wybierało najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska. Podczas imprezy zaprezentowano produkty dziedzictwa kulturowego, odgrywające znaczącą rolę w podtrzymywaniu polskiej tradycji. Być może uda się wypromować kolejny produkt lub potrawę, która zasili Listę Produktów Tradycyjnych Dolnego Śląska.
Celem konkursu była identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w małej skali i tradycyjnymi metodami przez lokalnych producentów oraz promowanie dziedzictwa kulinarnego i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez lokalną gastronomię. Lokalne smakołyki, których nie można kupić w sklepie to wartości regionu, na bazie których można kreować jego wizerunek, a konkurs po raz kolejny udowodnił jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować dolnośląscy producenci.
Do oceny produktów powołano pięcioosobową komisję, której przewodniczyła prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabella Byszewska oraz pięcioosobową komisję oceniającą potrawy, której przewodniczyła autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska. Kapituła oceniła 65 produktów oraz 12 potraw przygotowanych przez sześć zespołów kulinarnych.
Podczas imprezy kucharze z Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku zaprezentowali potrawy, wykorzystując do ich przygotowania produkty regionalne i tradycyjne z terenu Dolnego Śląska. Wydarzenie uatrakcyjniła wystawa produktów, które otrzymały prestiżową nagrodę „Perła” w latach 2003-2010 oraz występy zespołów folklorystycznych z terenu Dolnego Śląska.
Po dokonaniu oceny dań i potraw regionalnych zgodnie z kryteriami konkursowymi Komisja Konkursowa postanowiła przyznała nagrody:
I miejsce: Kieselycia z komperami oraz żeberka w kapuście zasmażanej z haluszkami - „Karczma Łemkowska” z Wrocławia
II miejsce: Kiełbasa chełmska na chlebie chłopskim podana oraz kociołek sudecki, Hotel „Zadrna” z Chełmska Śląskiego
III miejsce: żur polski na zakwasie oraz gołąbki wschodnie na pierzynie z satarażu, „Opałkowa Chata” z Bolesławca
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2011” potrawy:
1. „Roladki z młodej wrzosówki” - Gospodarstwo Agro-Eko „Wiecha” z Mieroszowa 2. „Kieselycia z komperami” - „Karczma Łemkowska” z Wrocławia

Po dokonaniu oceny regionalnych produktów żywnościowych Komisja Konkursowa przyznała nagrody i wyróżnienia:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Wyróżnienie: „Pieczona szynka jagnięca” - Małgorzata Makuchowska z Wieży
Produkty i przetwory mięsne
• nagroda główna w podkategorii: „Kiełbasa wołyńska z Niemczy” - PPMG Galicja, Maria Matusiewicz, Niemcza
• nagroda główna w podkategorii: Biała surowa z Zawidowic”- Masarnia Bronisław Urbanowski, Zawidowie
Produkty i przetwory z ryb
• nagroda główna w podkategorii: „Ślężański pstrąg wędzony” - Jacek Chmielowski, Sobótka,
Produkty mleczne
• nagroda główna w podkategorii: „Ser kozi z kozieradką” - Gospodarstwo ekologiczne „Kozia Łąka”, Bożena i Daniel Sokołowscy, Łomnica, Miody
• nagroda główna w podkategorii: „Miód leśny malinowy” - Marek i Sylwia Gawron, Kamieniec Ząbkowicki,
• nagroda główna w podkategorii: „Miód lipowy krupiec” - Helena Malinowska, Ciepłowody,
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
• wyróżnienie: „Marmolada z jabłek antonówek” - KGW w Ciepłowodach, Halina Gulej, Helena Witos, Ciepłowody,
• wyróżnienie: „Sok z poziomki leśnej” - Zofia Kowalczyk, Kłodzko,
• wyróżnienie: „Borowiki rudobarydzkie” - Barbara Kupis, Ruda Żmigrodzka,
• wyróżnienie: „Ogórkowy ślubowski świat” - Bogusława Olszewska, Wieruszowice,
• wyróżnienie: „Kołacz czadecki” - Jadwiga Krop, Sobótka,
Przetwory owocowe
• nagroda główna w podkategorii: „Makowicka konfitura z róży” - Jolanta Gut, Świdnica, Produkty zbożowe
• nagroda główna w podkategorii: „Chleb razowy” - Marcin Wypchło, Piekarnia Wrocław
Wyroby cukiernicze
• nagroda główna w podkategorii: „Karkonoskie rogaliczki orzechowe” - Barbara Matyja, Jelenia Góra,
III. Napoje regionalne
• wyróżnienie: „Naturalny sok jabłkowy z maciejowego sadu z Lutynii” - Maciej i Jerzy Karczewski, Miękinia,
Napoje bezalkoholowe
• nagroda główna w podkategorii: „Marciszowski kwas chlebowy” - Krzysztof Solarz, Marciszów
Napoje alkoholowe
• nagroda główna w podkategorii: „Nalewka trześniowa” - Halina Bernacka, Czernikowice,
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
• wyróżnienie: „Farsz do pierogów wołyńskich” - Halina Bernacka, Czernikowice,

Komisja Konkursowa nominowała także produkty do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2011”:
„Chleb z młyna żytni na zakwasie” - Zenon Feszczuk, Młyn Usługowy, Jordanów Śląski,
„Miód lipowy” - Danuta i Henryk Kamaszuk, Godzięcin,
„Zawidowicka szynka z prosięcia” - Masarnia Bronisław Urbanowski, Zawidowice,
„Cyder jabłecznik z Trzebnicy” - Henryk Nowakowski, Trzebnica

Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu