Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przypomina, że zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Modernizacja gospodarstw rolnych” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych”, za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 punkty.
Jednym z Systemów, który daje taką możliwość jest System QMP (Quality Meat Program), którego Administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Do podstawowych wymagań Systemu zaliczamy:
do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych, takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM),
Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP. Certyfikat zostanie wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.
Aby uzyskać certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań systemu QMP należy:
Certyfikat jest wydawany na okres 14 miesięcy. Przy odnowieniu certyfikatu procedura jest taka sama, jak przy jego uzyskaniu.
Szczegółowe informacje na temat Systemu znajdują się na www.pzpbm.pl
W razie pytań zachęcamy do kontaktu z Administratorem Systemu: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego telefon: tel. +48 22 622 09 87
Grażyna Norbert DODR