Marony czyli jadalne kasztany, polski kwas chlebowy, pasztet w słoiku, ser górski sudecki, tradycyjne pierniki czy jagnięcina duszona z warzywami i ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym, to tylko niektóre z ponad pięćdziesięciu dolnośląskich produktów i dwunastu potraw zaprezentowanych podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Konkurs został zorganizowany w sobotę 22 sierpnia, w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.
Organizatorami XV edycji konkursu był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Kulinaria to nie tylko ważny elementem dziedzictwa kulturowego, ale i promocji każdego regionu. Dolny Śląsk to wielokulturowy tygiel, w którym mieszają się smaki różnych regionów przedwojennej Polski, dawnych kresów wschodnich, a także kuchnia niemiecka, czeska, żydowska, łemkowska, ukraińska czy bałkańska.
Celem konkursu, który odbył się w sobotę w Pasażu Grunwaldzkim jest zidentyfikowanie, poszukiwanie i gromadzenie wiedzy na temat produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wizytówką, a także upowszechnianie tej wiedzy.
Uroczystego otwarcia imprezy dokonała Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Ewa Mańkowska, Magdalena Nawrocka z Pasażu Grunwaldzkiego i Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński. Uczestników konkursu, gości i odwiedzających Pasaż powitała również Wicewojewoda Dolnośląska Joanna Bronowicka, Przewodnicząca Sejmiku Województwa Dolnośląskiego Barbara Zdrojewska i Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Tadeusz Samborski.
Odwiedzający w sobotę Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu mogli spróbować regionalnych i tradycyjnych produktów z Dolnego Śląska, prezentowanych w punkcie degustacyjno-informacyjnym. Wszystkie te produkty zostały nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu, otrzymały prestiżową ogólnopolską nagrodę Perła lub zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa. Na stole królowały wędliny z przetwórni „Pod bukami”, kozie sery z Goliszowa, ciasteczka z mąki z kasztanów jadalnych, konfitura z zielonych orzechów czy jabłka z Maciejowego Sadu.
Imprezie towarzyszył występ zespołu folklorystycznego Górnianki z Jaszkowej Górnej.
Komisje konkursowe oceniły pięćdziesiąt cztery regionalne produkty, wystawione przez czterdziestu producentów oraz dwanaście dań i potraw regionalnych przyrządzonych przez zespoły gastronomiczne. Przyznano następujące nagrody i wyróżnienia:
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
Produkty mleczne
Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
Produkty zbożowe
III. Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne
w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
wyróżnienie – farsz serowo-botwinkowy do pierogów, Grażyna Patrzałek, Obora
Perłowe nominacje
Jedenastu laureatów poprzednich edycji ubiegało się o nominację do ogólnopolskiej nagrody Perła 2015, wręczanej podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu.
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody kulinarnej Perły 2015 następujące produkty:
Najlepsze danie i potrawa regionalna
I miejsce:
Kaffee Bistro Cynamonowa Radków, za pasztet barani z powidłami śliwkowymi na ostro oraz jagnięcinę duszoną z warzywami
II miejsce:
Gospodarstwo Rolne Katarzyna i Krzysztof Ciciała, Kamieniec Ząbkowicki za Kisto oraz Karkosiaki
III miejsce:
Culinary Solition Bielany Wrocławskie za ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym oraz śląskie niebo 2015
Jurorzy nominowali do ogólnopolskiej nagrody Perła 2015 Jagnięcinę duszoną z warzywami – Kaffee Bistro Cynamonowa, Radków.
Na zakończenie Wiesław Szeląg z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej dodatkowo przyznał specjalne wyróżnienie dla najlepszego regionalnego produktu – Piwo Sobótka Górka 16.