Spotkanie Zespołu tematycznego związanego z serowarstwem „Dojrzeć do serowarstwa” (27.08.2021)

Dojrzeć do serowarstwa

 

W piątek 27 sierpnia w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego odbyło się Spotkanie Zespołu tematycznego związanego z serowarstwem „Dojrzeć do serowarstwa”.

Spotkanie otworzył Dyrektor DODR Marek Tarnacki. Wzięli w nim udział rolnicy, producenci rolni, doradcy, mieszkańcy obszarów wiejskich i inne osoby zainteresowane wdrażaniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Spotkanie było podsumowaniem wyjazdu studyjnego do Bawarii. Uczestnicy wyjazdu dzielili się swoimi spostrzeżeniami oraz wiedzą, którą zdobyli podczas pobytu w Niemczech. Zaprezentowanie rozwiązań z niemieckich gospodarstw produkujących sery oraz technologii dotyczącej przetwórstwa mleka, nawiązywanie nowych kontaktów i wymiana wiedzy sprzyjają rozwojowi serowarstwa na Dolnym Śląsku.

W drugiej, teoretycznej części spotkania, Przemysław Rutkowski wygłosił wykład na temat procesu produkcyjnego serów twardych i zastosowania kultur dodatkowych do dojrzewania na maź. Waldemar Krzymowski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka przedstawił czynniki wpływające na skład mleka, pod kątem produkcji serów.

Na koniec Mariusz Dobies zaprezentował możliwości produkcyjne małych przeżuwaczy, wpływające na przydatność mleka do przetwórstwa. A o rozwoju serowarstwa na Dolnym Śląsku mówiła lekarz weterynarii Beata Lebiedzińska.

Agnieszka Krzeszewska DODR