Złote jabłka dla dolnośląskich gospodarstw

Dwie z dziesięciu statuetek Złotego Jabłka trafiły do gospodarstw z Dolnego Śląska należących do Małgorzaty i Czesława Mrówków z Niedamirowa w gminie Lubawka oraz Sylwii i Andrzeja Szczypków z Tuszyna w gminie Dzierżoniów. W piątek 7 lutego w Warszawie odbyła się Gala Finałowa XXXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik – Farmer Roku.

Konkurs promuje nowoczesne rolnictwo i tych producentów rolnych, którzy dzięki pomysłowości, inicjatywie i rozumnemu działaniu potrafią dostosować swój warsztat pracy do zmieniającego się rynku i nowych realiów, w ramach Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej. Laureaci są wybierani przez kapitułę składającą się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, KOWR, Politechniki Bydgoskiej, a także członków Stowarzyszenia „Polski Klub Rolnik – Farmer Roku”. 

Zwycięzcy konkursu Rolnik Farmer Roku z Dolnego Śląska

  • Kategoria produkcja zwierzęca – bydło mleczne i opasowe

Małgorzata i Czesław Mrówkowie
Niedamirów 15, 
58-420 Lubawka
województwo dolnośląskie, 
gospodarstwo zgłoszone przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Rolnicy gospodarują na powierzchni 300 ha w bardzo trudnych górskich warunkach. Zajmują się hodowlą bydła rasy mięsno-mlecznej Monbeliarde odpornej na niekorzystne warunki środowiskowe.

Stado liczy 500 sztuk w tym 140 to krowy mleczne. W gospodarstwie uprawia się głównie rośliny, które mają zabezpieczyć bazę paszową.

  • Kategoria gospodarstwa o działalności wielokierunkowej

Sylwia i Andrzej Szczypkowie
Tuszyn 51, 
58-207 Dzierżoniów, 
województwo dolnośląskie, 
gospodarstwo zgłoszone przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Sylwia i Andrzej Szczypkowie prowadzą gospodarstwo rolne w Tuszynie koło Dzierżoniowa. W gospodarstwie „Szczypiorki” hodują krowy i świnie. Zwierzęta są karmione paszą z własnej uprawy. Rolnicy produkują sery podpuszczkowe, jogurty, wędliny, m.in. kiełbasę czosnkową z „sowiogórskiego niedźwiedzia”. W ofercie gospodarstwa jest także świeże mięso wieprzowe i wołowe, mleko i produkty mleczne oraz przetwory owocowo-warzywne.


Red.