Warsztaty - Zachowanie tradycyjnych odmian sadowniczych
W środę, 9 października w Lutyni, na terenie gospodarstwa sadowniczego Maciejowy Sad odbyły się jednodniowe warsztaty ,,Zachowanie tradycyjnych odmian sadowniczych”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Wykłady i warsztaty poprowadzili Grzegorz Hodun z Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach oraz sadownik i właściciel rodzinnego gospodarstwa sadowniczego Maciejowy Sad, Maciej Karczewski.
Smak dawnych odmian
Podczas wykładu Grzegorza Hoduna można się było dowiedzieć, w jaki sposób wykorzystać owoce starych odmian sadowniczych i jak je przetwarzać. Tradycyjne odmiany w większości są przetwórcze oraz kulinarne. Różnorodność i bogactwo ich smaków umożliwia ich wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Uczestnicy mogli spróbować wielu dawnych odmian jabłek i przekonać się jak bardzo różnią się one smakiem, wyglądem, barwą, kolorem i rodzajem miąższu od popularnych dziś odmian.
Wykładowca omówił również rozmnażanie roślin sadowniczych i pokazał, jak pobierać zrazy i wykonać szczepienie. Jest to przydatna umiejętność, gdyż często tylko w taki sposób sadownik może pozyskać kolejną odmianę do swojego sadu. Nie zabrakło również informacji o zakładaniu sadów i znaczeniu tradycyjnych odmian.
Jabłko z Maciejomatu
Dopełnieniem warsztatów był wykład Macieja Karczewskiego, który przedstawił zagadnienia dotyczące sprzedaży owoców i pozyskiwania wciąż nowych konsumentów. Tym najbardziej wymagającym Maciejowy Sad oferuje między innymi krem z jabłek do twarzy i do rąk.
Maciejowy Sad to rodzinne gospodarstwo o powierzchni 42 ha, na których oprócz 30 ha jabłoni uprawiane są także warzywa, zboża i inne owoce, a surowce są przetwarzane na soki we własnej tłoczni, herbatki owocowe, a także przetwory, takie jak dżemy, musy, octy i chipsy. Na terenie gospodarstwa znajduje się sklepik, w którym oprócz własnych produktów można kupić wyroby innych, lokalnych producentów. Innowacyjnym rozwiązaniem dla sprzedaży jest postawiony w gospodarstwie ,,Maciejomat”, czyli automat działający całą dobę, w którym klienci mogą zrobić zakupy wybranych produktów o każdej porze. Jesienią w sadzie organizowane są zajęcia dla szkół i przedszkoli.
Stare odmiany w nowych sadach
Uczestnicy spotkania mogli zobaczyć, jak wygląda sad i gospodarstwo, a także zadawać pytania prowadzącym. Celem warsztatów było pokazanie potencjału tradycyjnych odmian sadowniczych oraz kierunków produkcji sadowniczej dla zachowania bioróżnorodności genetycznej. Charakterystyczne owoce starych odmian i zalety wprowadzania tradycyjnych drzew owocowych do nowoczesnych sadów czy gospodarstw agroturystycznych sprzyja przywróceniu różnorodności odmianowej oraz wprowadzeniu na rynek nowych produktów.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego (SIR).
Agnieszka Krzeszewska DODR