Szkolenie/warsztaty - Cztery pory roku w dolnośląskiej winnicy. Zbiór winogron a jakość owoców i wina

Jesień to niezwykle ważny okres w kalendarzu każdego winiarza — to właśnie wtedy odbywają się winiarskie żniwa, czyli zbiory winogron i pierwsze etapy produkcji wina. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował 20 i 21 września kolejne dwudniowe warsztaty „Cztery pory roku w dolnośląskiej winnicy” we współpracy ze Stowarzyszeniem Winnice Dolnośląskie.

Jesienne prace w winnicy to przede wszystkim zbiory winogron w terminie dopasowanym do odmiany winorośli, przeznaczenia winogron, poziomu cukru czy stanu zdrowotnego gron. Kolejny krok to selekcja, której celem jest usuwanie niedojrzałych, chorych lub uszkodzonych owoców.

Jednym z kluczowych etapów jesiennego cyklu pracy w gospodarstwie winiarskim jest przygotowanie winnicy do zimy. Te działania mają kluczowe znaczenie dla zdrowia krzewów, przyszłorocznych plonów oraz przetrwania zimy, szczególnie w klimacie umiarkowanym, gdzie zimy bywają mroźne.

Winnice w dobrej kondycji 

Podczas wrześniowych warsztatów uczestnicy zapoznali się z jesiennymi pracami w winnicy, zbiorami i produkcją wina. Prowadzący podkreślił, że dolnośląskie winnice są w dobrej kondycji. Zeszłoroczne przymrozki wpłynęły na kondycję winnic, ponieważ naturalne ograniczenie plonowania ułatwia późniejszą regenerację krzewów. Tegoroczna jesień charakteryzuje się zmienną pogodą – od letnich warunków do opadów deszczu. To wyzwanie dla winiarzy, ponieważ zmienne warunki wpływają na jakość i wielkość zbiorów winogron oraz jakość wina.

W części praktycznej omówiono techniki rozpoznawania dojrzałości owoców oraz najlepsze praktyki przed i w trakcie zbiorów. Jak się do nich przygotować i kiedy podjąć decyzję o winobraniu. Uczestnicy mieli także możliwość zobaczyć jak wygląda proces suszenia winogron, którego celem jest skoncentrowanie naturalnego cukru i związków aromatycznych. Dzięki temu uzyskujemy bardziej intensywny smak, wyższy poziom naturalnej słodyczy i większą złożoność aromatyczną.

Podczas warsztatów uczestnicy wymienili się doświadczeniami i sprawdzonymi metodami, rozmawiali też o narzędziach i urządzeniach ułatwiających pracę w winiarni. Szkolenie to doskonała okazja do uzyskania odpowiedzi na pytania przed zbiorami winogron.

Warsztaty ponownie poprowadził dr Volker Jörger, posiadający wieloletnie doświadczenie w uprawie winorośli i produkcji win. Według niego, polscy winiarze mają ogromną przewagę w zakresie produkcji win bazowych do produkcji win musujących, ze względu na lokalizację, pozwalającą osiągnąć odpowiednie parametry.

Butelka umiejętności

Uczestnicy po raz kolejny potwierdzili, że aby wytwarzać dobrej jakości wina w trudnych warunkach – a takie mamy w Polsce – trzeba mieć i wiedzę, i doświadczenie. Wino nie powstaje samo – za każdą butelką stoi człowiek i jego znajomość uprawy winorośli, lokalnych warunków i mikroklimatu, świadome decyzje technologiczne – od zbiorów po butelkowanie i umiejętność reagowania na zmienne warunki, mają wpływ na produkt końcowy. Właśnie dlatego edukacja, szkolenia, wymiana doświadczeń i stałe doskonalenie się są tak ważne dla polskiego winiarstwa. 

Kolejne dwudniowe szkolenie połączone z pracami w winnicy zaplanowano na listopad. Tematyka wykładów będzie związana z pracami w winnicy i winiarni po zbiorach. 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ na 2025 r.

Izabela Michniewicz DODR