Szkolenie/warsztaty - Cztery pory roku w dolnośląskiej winnicy. Przygotowanie winnicy i winiarni, organizacja prac

Wiosna to czas intensywnych prac na winnicy, które decydują o kondycji winorośli i jakości przyszłych zbiorów. W tym czasie winiarze wykonują szereg prac, które przygotowują winnicę na nadchodzący sezon wegetacyjny. W dniach 21-22 marca w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, we Wrocławiu zostały zorganizowane warsztaty winiarskie „Cztery pory roku w dolnośląskiej winnicy”. To pierwsze z cyklu czterech dwudniowych warsztatów, zaplanowanych na ten rok.

Wiosenne prace są kluczowe dla zdrowego rozwoju winorośli i wysokiej jakości owoców, uzyskiwanych na koniec sezonu. Wszystkie prace należy dostosować do warunków pogodowych i regionu, w którym znajduje się winnica. W regionach cieplejszych prace mogą zaczynać się wcześniej, w chłodniejszych – nieco później.

Pierwsza część szkolenia obejmowała tematy związane zakładaniem nowej winnicy oraz prowadzeniem kilkuletnich nasadzeń. Dr Volker Jörger, posiadający wieloletnie doświadczenie w pracy w winnicy i winiarni w krajach europejskich, omówił zagadnienia związane z konwencjonalnymi i ekologicznymi systemami uprawy winorośli, sprawdzaniem stanu gleby oraz zabezpieczeniem przed przymrozkami.

Prowadzący przedstawił zasady wiosennego nawożenia winnic azotem, potasem, magnezem czy fosforem, w zależności od różnych czynników, takich jak odmiany winorośli, lokalizacja winnicy czy pory roku oraz ich wpływu na jakość owoców i wina. Skupił się także na wiosennej ochronie winnic przed szkodnikami i chorobami. Znajomość faz rozwojowych winorośli jest niezbędna do precyzyjnego określenia terminów stosowania środków ochrony roślin. 

Oprócz zaplanowania i wykonania prac w winnicy, każdy winiarz musi przygotować winiarnię do nowego sezonu. To kluczowy etap w produkcji wina, który wymaga starannego planowania. Niezbędna jest ocena stanu technicznego sprzętu, sprawdzenie winifikatorów, kadzi, zbiorników i przegląd maszyn. Konieczne będzie też czyszczenie pomieszczeń i dezynfekcja sprzętu. Warto też sprawdzić zapasy butelek, dodatków do wina, korków, etykiet i innych materiałów opakowaniowych. 

W drugiej, praktycznej części warsztatów uczestnicy wykonali przegląd winnicy i przeprowadzili cięcie winorośli w winnicy Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. 

Uczestnikami warsztatów byli rolnicy, przedsiębiorcy doradcy rolniczy, przetwórcy żywności. Kolejne dwudniowe szkolenie połączone z pracami na winnicy zaplanowano na czerwiec. Tematyka wykładów to kształtowanie jakości i wielkości plonu w winnicy, wczesna regulacja plonów, a także zwalczanie chorób i szkodników winorośli. 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ na 2025 r. 

Izabela Michniewicz, DODR