Skąd się bierze wełna

Jak wygląda ta kultura owczarska w Sudetach, strzyżenie owiec i jak można przerabiać wełnę, dowiedzieli się uczestnicy wydarzenia „Skąd się bierze wełna?”. W niedzielę, 25 września w Karłowie, w gminie Radków spotkali się miłośnicy owczarstwa. 

Pomysłodawcą imprezy u stóp Szczelińca Wielkiego jest Michał Peszek ‒ rolnik z Ratna Górnego, hodujący około 250 owiec, utrzymywanych na pastwiskach. Wydarzenie zostało zorganizowane we współpracy z Gminą Radków, Dolnośląską Izbą Rolniczą, Parkiem Narodowym Gór Stołowych i Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.  Jego cel to propagowanie owczarstwa na terenach górskich powiatu kłodzkiego.

Strzyżenie i obróbka wełny starymi metodami oraz pokaz zaganiania owiec przez psy pasterskie, przygotowany przez Klub Pracujących Psów Pasterskich „Śląski Folwark”– to atrakcje imprezy „Skąd się  bierze wełna”. Częścią wydarzenia było także gotowanie jagnięciny w wykonaniu szefa kuchni Marka Nowaka ze stowarzyszenia „Kucharze Bez Granic”. Nie zabrakło oprawy muzycznej, o którą zadbał zespół Hejszowina oraz kapela góralska Harnaś z Radkowa.

Podczas wydarzenia można było odwiedzić stoisko DODR, gdzie doradcy z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Kłodzku udzielali porad oraz oferowali branżowe wydawnictwa.

Danuta Cybulska DODR, PZDR Kłodzko