Konferencja - Nowoczesne strategie w uprawie truskawek: ochrona, gleba i nawadnianie dla wyższych plonów
We wtorek, 25 lutego, we Wrocławiu odbyła się konferencja „Nowoczesne strategie w uprawie truskawek: ochrona, gleba i nawadnianie dla wyższych plonów”.
Pierwsza część wydarzenia była poświęcona szkodnikom roślin. Tematem wykładu otwierającego było „Co gryzie truskawkę", podczas którego doradca sadowniczy z Agrosimex, Tomasz Domański przedstawił szkodniki truskawek, takie jak kwieciak, przędziorki i roztocza.
Monitoring i wczesne zabiegi na kwieciaka
Jednym z najgroźniejszych szkodników truskawek jest kwieciak malinowiec. Eksperci podkreślili znaczenie regularnego monitorowania upraw. Kwieciak to czarny chrząszcz o długości ciała około 4 mm, z charakterystycznym, długim ryjkiem. Samice szkodnika niszczą pąki kwiatowe truskawek, co obniża plon.
Ochrona przed przędziorkami i roztoczami
Kolejny wykład dotyczył ochrony truskawek przed przędziorkami i roztoczami.Symptomy obecności przędziorka chmielowca są widoczne dopiero w okresie wzrostu i dojrzewania owoców. Liście matowieją, żółkną, a potem stopniowo brązowieją, pojawia się także gęsta pajęczynka na ich spodniej stronie.
Roztocz truskawkowiec jest to niewidoczny gołym okiem szkodnik, który żeruje w ukryciu, w najmłodszych, zwiniętych liściach. Szkodnik wysysa soki z rośliny, powodując deformacje najmłodszych liści.
Zdrowy liść i plony
Następnie, Robert Binkiewicz z Agrosimex przedstawił strategię ochrony truskawek przed mączniakiem. Mączniak prawdziwy objawia się białym, mączystym nalotem na różnych częściach rośliny, w tym na łodygach i pąkach. Zaatakowane liście brunatnieją, zwijają się i opadają, a łodygi w miejscu nalotu zamierają, co uniemożliwia rozwój pąków.
Bakterie i plamistości liści
W przypadku chorób, takich jak plamistość liści truskawek, wyróżniamy dwie główne grupy chorób: plamistość liści i zarazę liści. Obie grupy chorób mogą występować równocześnie na tych samych plantacjach, a ich objawy są podobne. Przy sprzyjających warunkach pogodowych powodują one znaczne szkody, ograniczając powierzchnię blaszek liściowych, co obniża efektywność transpiracji, oddychania oraz fotosyntezy. Objawy bakteriozy to nieregularne, małe plamy, które stają się uwodnione i mogą się łączyć, tworząc kanciaste, czerwonobrunatne plamy, często błyszczące z powodu obecności śluzu bakteryjnego, zwłaszcza w wilgotnych warunkach. Choroba ta może także powodować zamieranie kwiatów i owoców.
Potencjał plonotwórczy gleby
Zastępca dyrektora działu nawozów Iwona Polewska-Jankowiak przedstawiła prezentację na temat potencjału plonotwórczego gleby. Omówiła wymagania glebowe truskawek, znaczenie odpowiedniej struktury gleby, zawartości materii organicznej oraz dostępności składników odżywczych. Zaprezentowała także metody oceny jakości gleby, w tym badania laboratoryjne i polowe, które pozwalają określić jej żyzność oraz potrzeby nawozowe.
Podczas dyskusji zaprezentowała także techniki wzbogacania gleby w materię organiczną, takie jak stosowanie obornika, kompostu i nawozów zielonych.
Uczestnicy konferencji mieli okazję zapoznać się z innowacyjnymi preparatami i strategiami, które wpływają na jakość i wydajność upraw truskawek. Doradcy omówili działanie nawozów, które wspierają rozwój truskawek i poprawiają ich plonowanie oraz zapewniają równowagę składników odżywczych w glebie, a także produktów dostosowanych do specyficznych potrzeb gleby i upraw truskawek, wspomagające ich wzrost oraz odporność na choroby.
Maria Semenowicz DODR