Konferencja Naukowo-Techniczna PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE ORAZ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA Z DOLNEGO ŚLĄSKA 15-16.11.2012 r.

 

Dolnośląski Oddział Wojewódzki Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego zaprasza na Konferencję Naukowo-Techniczną
PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE ORAZ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA
Z DOLNEGO ŚLĄSKA

Konferencja połączona z prezentacją dolnośląskich produktów regionalnych i tradycyjnych odbywać się będzie
• 15 listopada od godziny 10.00 – Konferencja i prezentacja,
• 16 listopada w godzinach 10.00-16.00 – Prezentacja produktów.

Konferencja odbywa się w ramach XXXVIII Wrocławskich Dni Nauki i Techniki w Domu Technika we Wrocławiu przy ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 74 ‒ aula oraz sala 104

Organizatorzy:
• Dolnośląski Oddział Wojewódzki SIT Spoż. we Wrocławiu,
• Wrocławska Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT we Wrocławiu,
• Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Departament Obszarów Wiejskich
   i Zasobów Naturalnych,
• Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu,
• Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny,
• Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności.

PROGRAM KONFERENCJI NAUKOWO-TECHNICZNEJ ORAZ PREZENTACJI
15 LISTOPADA (CZWARTEK)

Otwarcie konferencji i prezentacji produktów - aula NOT
10.00 Wystąpienia przedstawicieli:
• Dolnośląskiego Oddziału Wojewódzkiego SIT Spoż. we Wrocławiu,
• Zarządu Wrocławskiej Rady Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT we Wrocławiu,
• Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego,
• Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu,
10.15 Zapoznanie się uczestników Konferencji z prezentacją produktów

KONFERENCJA ‒ REFERATY ‒ SALA 104
10.30 Dolnośląska oferta produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Miśkiewicz ‒ Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
11.00 Systemy żywności regionalnej i tradycyjnej
dr inż. Maciej Oziembłowski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
11.15 Żywność ekologiczna
dr hab. inż. Aneta Wojtyło – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
11.30 Działania Wydziału Obszarów Wiejskich na dolnośląskim rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych
Justyna Antosik – Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
11.45 Przedsięwzięcia DODR promujące produkty regionalne i tradycyjne
z Dolnego Śląska
Ryszard Targosz – specjalista ds. przedsiębiorczości DODR we Wrocławiu
12.00 Ekologiczne i regionalne specjały w ofercie kulinarnej gospodarstw agroturystycznych na Dolnym Śląsku
Agnieszka Kowalczuk-Misek – specjalista ds. agroturystyki DODR we Wrocławiu
12.15 Dyskusja

10.00-17.00 Aula ‒ prezentacja produktów regionalnych i tradycyjnych oraz żywności ekologicznej

16 LISTOPADA 2012 (PIĄTEK) – AULA 10.00-16.00
Prezentacja produktów regionalnych i tradycyjnych oraz żywności ekologicznej

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych