Kiszone stokrotki, czyli konferencja Zioła mają moc – siła natury
O kwiatach jadalnych i dzikich roślinach w codziennej diecie, a także o prozdrowotnych walorach ziół rozmawiali uczestnicy konferencji zorganizowanej 20 maja przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. W wydarzeniu ,,Zioła mają moc – siła natury” wzięło udział 50 uczestników.
Pierwszym wykładowcą była Izabela Klasa, która opowiedziała o kwiatach jadalnych i dzikich roślinach w codziennej diecie oraz korzyściach dla zdrowia. Dostarczamy w ten sposób naturalnej suplementacji witamin do organizmu, zioła zawierają dużo biopierwiastków. Kwiaty jadalne możemy spożywać w różnej postaci: na surowo dekorując sałatki, w postaci pesto, syropu kwiatowego, cukrów kwiatowych, herbat z suszonych kwiatów czy kiszonych stokrotek. Smaki kwiatów są różnorodne – od pikantnych po słodkie, gorzkawe aromatyczne i dziwne. Pani Izabela zachęcała do eksperymentowania, a wiosna i lato to doskonały na to czas. Przyroda zaprasza nas do korzystania z cennego pożywienia w postaci roślin zielarskich.
Włączając je do jadłospisu wzbogacamy w ten sposób dietę o cenne witaminy i składniki mineralne. Podczas konferencji zostały również zaprezentowane poszczególne gatunki roślin jadalnych, ich właściwości oraz wykorzystanie w codziennej kuchni. Prelegentka polecała jajecznicę z żółtlicą, łodygi mniszka lekarskiego jedzone w formie makaronu czy duszone łodygi babki zwyczajnej, które smakują jak szparagi. Niektóre rośliny jadalne zastępują nam jarzyny, inne służą jako aromatyczna przyprawa. Z ziół można przyrządzić wiele produktów – octy, syropy, soki, sole ziołowe itp.
Kolejnym prelegentem był Zbigniew Tomasz Nowak. Wykładowca mówił o korzyściach dla zdrowia, wynikających z właściwości leczniczych różnych gatunków roślin zielarskich. Podkreślał jak ważna jest ich znajomość, właściwości, rozpoznawanie. Zioła są wykorzystywane w kuchni, kosmetyce, medycynie naturalnej, są też ozdobą ogrodów. Powodów dla których warto je uprawiać jest wiele.
Wykładowca zwracał uwagę na to jakie części rośliny wykorzystujemy jako surowiec zielarski, kiedy go zbieramy, jak suszymy i w jakiej formie spożywamy. Pojawiło się wiele ciekawostek i wiedzy opartej na badaniach z dziedziny medycyny oraz wskazówek, które rośliny wykorzystać przy określonych dolegliwościach zdrowotnych. Poprzez umiejętne stosowanie ziół i produktów zielarskich można zapobiec wielu chorobom, cieszyć się zdrowiem dłużej i zachować dobre samopoczucie. Stosowanie leków syntetycznych, które mają wiele skutków ubocznych można niekiedy zastąpić preparatami zielarskimi.
W ostatnich latach obserwujemy wzrost zainteresowania zielarstwem i ziołolecznictwem nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. Zdrowy styl życia, dbałość o zdrowie i odporność organizmu, naturalne leczenie i profilaktyka chorób cywilizacyjnych staje się coraz bardziej popularna. Uprawiajmy zioła, uczmy się je rozpoznawać i rozglądajmy się dokoła, ponieważ aptekę natury mamy na wyciągnięcie ręki.
Podczas konferencji nie zabrakło także stoisk z produktami zielarskimi, roślinami, miodami czy naturalnymi kosmetykami. W czasie przerwy można było kupić wiele ciekawych produktów od dolnośląskich producentów. Wymiana doświadczeń i podnoszenie poziomu wiedzy zachęca do rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.
Agnieszka Krzeszewska, DODR