Dolny Śląsk 360° - projekt dla rolnictwa regeneratywnego
W Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego 29 października odbyło się spotkanie inauguracyjne Projektu Dolny Śląsk 360°, organizowane przez EIT Food.
EIT Food to wspólnota wdrażająca innowacje, których celem jest stworzenie warunków do produkcji zdrowej żywności, dostępnej dla każdego. Dąży do neutralnego klimatycznie systemu żywnościowego, przez zmniejszanie emisji CO2.
Dolny Śląsk 360° to drugi projekt dotyczący rolnictwa regeneratywnego, uruchomiony w Europie na wzór hiszpański. Przewiduje on wsparcie 200 rolników, których gospodarstwa zajmują łącznie nawet 20 tysięcy hektarów. Będzie polegać na bezpłatnych szkoleniach, doradztwie, badania gleby, pomocy we wdrażaniu innowacyjnych praktyk oraz dostępie do sieci gospodarstw wdrażających rolnictwo regeneratywne.
Istotnym elementem inicjatywy jest także rynek zbytu – rolnicy uczestniczący w projekcie będą mogli sprzedawać swoje plony (pszenicę, jęczmień, rzepak i buraki cukrowe) firmom będącym partnerami przedsięwzięcia. To przedsiębiorstwa z sektora rolno-spożywczego, które kupują produkty wytwarzane w sposób ograniczający emisję CO2 i zgodny z zasadami rolnictwa regeneratywnego.
Projekt będzie realizowany w latach 2025–2028. Jego częścią jest stworzenie platformy monitorowania, raportowania i weryfikacji (MRV), gromadzącej dane na temat skutków środowiskowych, w tym stanu gleby, bioróżnorodności i emisji gazów cieplarnianych.
EIT Food koordynuje projekt we współpracy z Food Valley, a także z Bunge, PepsiCo, Viking Malt i Malteurop, przy wsparciu Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu (DODR). Projekt EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).
Więcej informacji:
https://www.eitfood.eu/