Dolnośląskie Forum Innowacji
Rośnie zapotrzebowanie rynku na żywność wysokiej jakości. Dlatego producenci szukają nowych, rolniczych rozwiązań. Cel to wyprodukowanie produktów o cechach poszukiwanych przez nabywców, opracowania nowych technologii, organizacji pracy i strategii marketingowych. Wsparcie innowacji w tych obszarach można otrzymać w ramach PS WPR, z interwencji 13.5 Współpraca grup operacyjnych EPI. Tej interwencji poświęcone było Dolnośląskie Forum Innowacji 24 września w DODR we Wrocławiu.
Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie poprawia konkurencyjność gospodarstw rolnych, bo obniża koszty produkcji. Dodatkowo poprawia jakość produktów i dostosowuje produkcję do wymagań rynku i umożliwia dotarcie do jak najszerszej grupy konsumentów. Wszystkie te działania muszą się odbywać z poszanowaniem środowiska.
W czasie konferencji Maksymilian Żaba z DODR przedstawił filary wsparcia rolnictwa w PS WPR, a Izabela Michniewicz omówiła działania realizowane przez Ośrodek w ramach Krajowej sieci Obszarów Wiejskich+, wspierającej wdrażanie PS WPR.
W związku ze zbliżającym się naborem wniosków na wsparcie przygotowawcze, kierownik Działu Innowacji w rolnictwie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Aleksander Bomberski mówił o wymaganiach Interwencji 13.5 PS WPR i zasadach tworzenia grup operacyjnych. Szczególną uwagę należy zwrócić na kryterium punktowe i sposób korzystania z generatora wniosków. W drugiej części wystąpienia przedstawił grupy operacyjne Wielkopolski, realizujące operacje w ramach działania 16 z PROW 2014-2020.
Z naukowej perspektywy
Na forum przedstawiono także działania projektowe z perspektywy kadry naukowej uczelni, które uczestniczyły w Grupach Operacyjnych, w ramach działania Współpraca – Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Politechniki Wrocławskiej. Naukowcy podkreślali wartość badań realizowanych w ramach współpracy w grupach Operacyjnych u rolników i odpowiadające na potrzeby współczesnych.
Dr Marta Czaplicka z UPWr pokazała różne modele współpracy pomiędzy członkami GO. Uczelnia może w nich pełnić rolę lidera i na pierwszym miejscu stawiać wyzwania wynikające z badań naukowych. Wskazała też na możliwość prowadzenia badań bezpośrednio u rolnika, na potrzeby wdrażania innowacji w gospodarstwie, przy założeniu, że to producent rolny jest najważniejszym ogniwem Grupy Operacyjnej.
AI zwalcza słodyszka
Prof. dr. hab. Ziemowit Malecha z Politechniki Wrocławskiej przedstawił zrealizowany projekt grupy operacyjnej „Bezpieczna plantacja rzepaku”, wykorzystujący sztuczną inteligencję w zwalczaniu słodyszka w uprawie rzepaku. Zwrócił uwagę na oszczędności w stosowaniu środków chemicznych, ochronę pożytecznych owadów i zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska. Przedstawiciel rolników Rolniczka Agnieszka Trojnar, która jest członkiem grup operacyjnych zwróciła uwagę na korzyści ze współpracy z naukowcami z UPW i wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań w jej gospodarstwie. Innowacje ułatwiają jej pracę, dają dodatkową wiedzę i poprawiają konkurencyjność jej gospodarstwa na rynku.
Uczestnikami konferencji byli rolnicy, pracownicy naukowi z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Politechniki Wrocławskiej Instytutu Technologiczno- Przyrodniczego Odział Wrocław i Odział Poznań, a także doradcy, opiekun i uczniowie ZSCKR w Mokrzeszowie.
Zbigniew Dąbrowski DODR