Dolnośląska Wieś Zaprasza 2025
Tłumy odwiedzających, którzy cenią dobre jedzenie i równie dobrą zabawę odwiedziły w sobotę i niedzielę 28 i 29 czerwca wydarzenie plenerowe „Dolnośląska Wieś Zaprasza”. We Wrocławiu, na terenie zielonym DODR, w sobotę 28 czerwca zorganizowaliśmy Targ Świętojański, a w niedzielę 29 czerwca – Piknik rodzinny. Podczas imprezy pokazywaliśmy kulinarne tradycje dolnośląskiej wsi, pielęgnowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych i regionalnych producentów żywności wysokiej jakości.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez DODR wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Dolnośląską Izbą Rolniczą.
W sobotę i niedzielę można było zrobić zakupy na stoiskach z lokalną i regionalną żywnością oraz rękodziełem. Goście odwiedzali stoiska DODR i innych instytucji rolniczych, a także kół gospodyń wiejskich. Dzieci korzystały z animacji i ślizgały się na dmuchańcach. Wszyscy oglądali wystawę drobiu ozdobnego i królików, przygotowaną przez Dolnośląskie Stowarzyszenie Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza.
Dzień pierwszy
Pierwszego dnia został przeprowadzony wojewódzki konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich na Letnie pierogi z owocami, a przede wszystkim edycja specjalna Dolnośląskiego Targu Rolnego, czyli Targ świętojański. Było także podsumowanie konkursów KRUS na temat bezpieczeństwa w gospodarstwach rolnych, wręczenie odznaczeń honorowych Zasłużony dla rolnictwa, występy zespołów ludowych Malwy z Kuraszkowa, Mokrzeszów i Ale Babki, animacje oraz atrakcje dla dzieci i dorosłych.
Smak regionu
Dolny Śląsk smakuje. I to jak. Podczas wydarzenia poznaliśmy smaki i laureatów wojewódzkiego etapu XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy produkt żywnościowy, danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Były miody, soki i wina, wędliny i pierniki. W sumie około czterdziestu produktów prosto z Dolnego Śląska.
Konkurs promuje regionalne produkty i danie, ale także przygotowuje producentów do udziału w systemach jakości żywności. Zachęca też rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego. Spośród laureatów regionalnej edycji, jurorzy wybrali nominatów do ogólnopolskiej nagrody kulinarnej „Perły”.
Najlepszy produkt regionalny 2025
Produkty pochodzenia zwierzęcego
- Kiełbasa z sowiogórskiego niedźwiedzia – Gospodarstwo Szczypiorki,
- Górski sudecki ser – Wańczykówka (Lucyna Wańczyk),
- Miód wrzosowy – Pasieka Garwół,
- Miód wielokwiatowy wiosenny – Pasieka Kubusia.
Wyróżnienia
- Kapłon z kur zielononóżek – Gospodarstwo Rolne Majda,
- Kiełbasa wiejska – Masarnia u Konarskich,
- Boczek Sowiogórski – Wędzarnia Sowiogórska,
- Serwatkowy ser kozi – Kozie Sery Honoraty,
- Kozi zwarek, wędzonka kozia – Kozie Kopytka,
- Miód wielokwiatowy – Złoty Dar Natury (Mirosław Dobrzański).
Produkty pochodzenia roślinnego
- Patisony konserwowe – Ścinawskie Przetwory,
- Piernik Biała Ślązaczka – Pierniki Wrocławskie (Jacek Rudy).
Wyróżnienie:
- Ekologiczny mus jabłkowy z jabłek Gloster – BM Bożena Pochodyła.
Napoje regionalne
- Syrop z wiśni – Gospodarstwo Halina Gulej,
- Kwas chlebowy „Vitafit” – Piotr Buszko,
- Piwo „Sowie Koźlak” – Browar Wielka Sowa,
- Wino „Cabernet Cortis” 2022 – Winnica Zimna Woda.
Wyróżnienie
- Syrop z lawendy – Magia Lawendy.
Inne produkty regionalne
- Olej rydzowy – Dolnośląski Mazur,
Najlepsza potrawa regionalna 2025
- KGW Oleśniczka – Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami i farszynka wrocławska z sosem grzybowym i kapustą po wrocławsku,
- KGW Gościęcice – Zupa z kasztanów jadalnych i gulasz z sarny z kluseczkami,
- KGW Trzy Stawy (Polakowice) – Zupa kurkowa z grzanką z kozim serem i kaczka z żurawiną.
Nominacje do ogólnopolskiej nagrody Perła 2025
- Jesiotr wędzony – Raj Pstrąga,
- Old Wańczyk – Wańczykówka,
- Miód ze spadzi liściastej – Złoty Dar Natury,
- Chleb Vitafit ziarna – Piotr Buszko,
- Liegnitzer Bombe – Pierniki Wrocławskie,
- Sok jabłkowy Idared – BM Bożena Pochodyła,
- Wino Romarle – Winnica Christopher,
- Potrawa: Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami plus farszynka wrocławska – KGW Oleśniczka.
Letnie pierogi z owocami
Tego samego dnia dolnośląskie koła gospodyń wiejskich wzięły udział w konkursie na Letnie pierogi z owocami. Pierogi z truskawkami, jagodami, jabłkami, czereśniami, a nawet ze świdośliwą przygotowało dziewięć kół. Największe uznanie zdobyły te, przygotowane przez KGW Stara Góra, drugie miejsce zajęły pierogi KGW Nowe Śliwice, a trzecie miejsce – pierogi KGW Jarzębinki z Golędzinowa.
Zasłużeni dla rolnictwa
Dolnośląska Wieś zaprasza to okazja, aby uhonorować tych, którzy od lat pracują dla dolnośląskiej wsi. Odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa”, przyznawaną przez MRiRW za osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych odebrało 28 czerwca sześć osób.
Pierwszy z nich to Andrzej Bartosiak, właściciel 21 hektarowego gospodarstwa rolnego z produkcją roślinną w Paniowicach w powiecie trzebnickim. Kolejnym odznaczonym był Edward Gersztyn – Prezes Dolnośląskiego Stowarzyszenia Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza, hodowca gołębi i drobiu ozdobnego oraz właściciel 260-hektarowego gospodarstwa na Lubelszczyźnie.
Medal odebrał także Aleksander Gudaris, rolnik od ponad pół wieku, który prowadzi gospodarstwo rolne w Kiełczowie w powiecie wrocławskim i pomaga mieszkańcom w zakładaniu ogrodów. Z kolei Bronisław Kasiniak prowadzi 120 hektarowe gospodarstwo rolne w Golędzinowie w powiecie trzebnickim. Zajmuje się produkcją rzepaku, kukurydzy, żyta, ziemniaków, a także pszenicy i hoduje świnie.
Odznaczenie otrzymał również Marek Kruk, właściciel certyfikowanej ekologicznej plantacji jabłoni, który stawia na promocję i edukację rolnictwa ekologicznego. Zasłużony dla rolnictwa jest i Hieronim Kuryś, wieloletni sołtys Smolca w powiecie wrocławskim i członek zarządu powiatu wrocławskiego. Ostatni odznaczony, Emil Mitek jest ogrodnikiem. Na sześciu hektarach produkuje sadzonki w szklarniach i tunelach oraz szkółce. Doradza klientom nie tylko w zakresie uprawy sprzedawanych roślin, ale też zachęca do proekologicznych działań, przeciwdziałających zmianom klimatu.
Dzień drugi
Drugi dzień wydarzenia, czyli 29 czerwca to Piknik rodzinny, czyli dzień odpoczynku i zabawy dla dzieci i dorosłych. W niedzielę zorganizowaliśmy serię warsztatów „Wiejska spiżarnia – Małosolne robimy, na wsi się bawimy” i „Wielkie pranie na polanie”, grę terenową „Paproci Trop”, a także „Wakacyjne malowanie pod chmurką”, dekorowanie drewnianych łyżek, tworzenie ziołowo-kwiatowych herbat „Herbaciane orzeźwienie z wiejskich ziół” oraz konkurs na najpiękniejsze nakrycie głowy „Wianki Świętojanki”. Tego dnia został także podsumowany plebiscyt Gazety Wrocławskiej „Strażak Roku”. Były animacje, malowanie twarzy, piana party i zakupy.
Strażak roku
W niedzielę Gazeta Wrocławska nagrodziła laureatów plebiscytu Strażak Roku. W plebiscycie wzięli udział strażacy ochotnicy z całego regionu dolnośląskiego, którzy na co dzień stoją na straży bezpieczeństwa mieszkańców naszego województwa.
Najlepsi w kategorii Jednostka OSP
- I miejsce – OSP Skoroszów z powiatu trzebnickiego
- II miejsce – OSP Topola z powiatu ząbkowickiego
- III miejsce – OSP Miękinia z powiatu średzkiego
W kategorii Strażak Ochotnik Roku zwyciężyli:
- I miejsce – Tomasz Jawień z OSP Szczodre
- II miejsce – Kamil Pietrzyk z OSP Kunice
- III miejsce – Dawid Szadkowski z OSP Kamieniec Ząbkowicki
Laureaci w kategorii Młody Strażak Roku:
- I miejsce – Jakub Pietrzyk z OSP Kunice
- II miejsce – Maja Piechota z OSP KSRG Chobienia
- III miejsce – Oliwia Osińska z OSP Chociemyśl
Goście wydarzenia
Wicewojewoda Dolnośląski Artur Jurkowski, Marszałek Województwa Dolnośląskiego Paweł Gancarz, Dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych UMWD Tomasz Gracz, Pełnomocnik Marszałka ds. Aktywizacji Środowisk Lokalnych Radosław Zysnarski, Dyrektor Dolnośląskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Zygmunt Balant, Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego we Wrocławiu Waldemar Reduch, Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej Ryszard Borys, Dyrektor Oddziału Regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Jan Socha, Wojewódzka Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Bernadeta Kucharska, Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabella Byszewska, Członek Zarządu Powiatu Wrocławskiego Hieronim Kuryś, Zastępca Dolnośląskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Wojciech Gadziński, Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich UMWD Karolina Manecka, Przewodnicząca Zespołu ds. Kobiet i Rodzin Wiejskich Dolnośląskiej Izby Rolniczej Dorota Różnicka i Przewodniczący Regionu Dolny Śląsk NSZZ Solidarność Kazimierz Kimso.
Patroni i sponsorzy
Dolnośląską Wieś Zaprasza objęli honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, Wojewoda Dolnośląska Anna Żabska, Marszałek Województwa Dolnośląskiego Paweł Gancarz i Starosta Powiatu Wrocławskiego Włodzimierz Chlebosz.
Sponsorzy – Dolnośląski Zespół Parków Krajobrazowych, Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych TUW, Kopalnia Węgla Brunatnego Sieniawa, Ekosystem, Wrocławski Tor Wyścigów Konnych Partynice, Kopalnia Wrocław – Strefa Wakacji, Muzeum Zamek Bolków, Zamek Grodziec, Zamek Świny, Muzeum Tkactwa w Kamiennej Górze, Twierdza Srebrna Góra, KOM – niech się kręci, Kraina Alpak, Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu, Centrum Kulturalno-Biblioteczne w Marcinowicach, Ostoja nad Młynówką, Maciejowy Sad, Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego.
Zapraszamy za rok.