Cztery pory roku w dolnośląskiej winnicy - Sposoby kształtowania jakości i wielkości plonu w winnicy
Przycinanie, usuwanie nadmiaru pędów, ochrona przed chorobami i szkodnikami, a także właściwe podlewanie. Od letnich prac w winnicy zależy jakość winogron jesienią oraz smak i aromat końcowego produktu. Warunki wzrostu w tym okresie kształtują ostateczne cechy winogron.
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we współpracy ze Stowarzyszeniem Winnice Dolnośląskie zorganizował kolejne, dwudniowe warsztaty „Cztery pory roku w dolnośląskiej winnicy”. Podczas czerwcowego szkolenia, uczestnicy zgłębiali wiedzę na temat kształtowania jakości i wielkości plonu w winnicy. Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej – w Winnicy Niemczańskiej.
Lato to czas intensywnego wzrostu winorośli – okres wymagający precyzyjnych zabiegów, mających wpływ na zbiór jakościowych winogron. To również czas, kiedy zapobiegamy chorobom. Ochrona w okresie kwitnienia powinna być dostosowana do odmiany i lokalizacji, z zastosowaniem odpowiednich środków w zależności od uprawy ekologicznej czy konwencjonalnej. W ramach zajęć praktycznych uczestnicy ćwiczyli ogławianie winorośli i redukcję plonów. Sprawdzali też jak działa mobilna linia winiarska, kupiona przez grupę operacyjną w ramach Działania „Współpraca”.
Warsztaty ponownie poprowadził dr Volker Jörger, posiadający wieloletnie doświadczenie w uprawie winorośli i produkcji win, który zdobywał doświadczenie w krajach Europy. Według niego, polscy winiarze mają przewagę w zakresie produkcji win bazowych w stosunku do produkcji win musujących. Jest to możliwe dzięki lokalizacji, umożliwiającej osiągnięcie odpowiednich parametrów.
Jak potwierdzają uczestnicy, żeby wytwarzać wina dobrej jakości w trudnych warunkach, a takie mamy w Polsce, trzeba posiadać wiedzę i doświadczenie. Udział w szkoleniach umożliwia winiarzom uczenie się od osób, które zajmują się produkcją wina od pokoleń.
Kolejne dwudniowe szkolenie, połączone z pracami w winnicy zaplanowano na wrzesień. Tematyka wykładów to przygotowanie winnicy i winiarni do zbioru.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ na 2025 r.
Izabela Michniewicz DODR