Broszura Wiejska przedsiębiorczość na Dolnym Śląsku

Wprowadzenie przepisów dotyczących wytwarzania przez rolników żywności – w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego – umożliwiło rozwój rynku produktów wysokiej jakości, wytwarzanych na niewielką skalę. To szansa na zdobycie dodatkowego źródła dochodu. Dotyczy to szczególnie niedużych gospodarstw lub tych położonych na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania. 
W 2019 roku Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego razem z rolnikami, producentami regionalnej tradycyjnej i ekologicznej żywności oraz twórcami rękodzieła powołał Zespół Tematyczny Dolnośląski Targ Rolny. To miejsce wspólnej sprzedaży  – bezpośrednio konsumentom – żywności, wysokiej jakości, wytwarzanej na niewielką skalę przez dolnośląskich rolników i producentów regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Przedsięwzięcie było możliwe dzięki uzyskaniu dotacji celowej z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na działania związane z Siecią na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego. Targowisko przy ulicy Zwycięskiej we Wrocławiu to wspólne przedsięwzięcie rolników, związane ze skracaniem łańcuchów dostaw i edukacją konsumentów. Wymiana doświadczeń i rozmowy umożliwiły stworzenie sieci kontaktów podmiotów zainteresowanych innowacjami w rolnictwie i produkcji żywności, a producenci działając razem stali się bardziej konkurencyjni na rynku zdominowanym przez duże sieci sklepów.
 

Plik do pobrania: Wiejska przedsiębiorczość na Dolnym Śląsku | pdf, 5.34 Mb | Pobierz