Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Publikacje

Pasze niemodyfikowane genetycznie, ze szczególnym uwzględnieniem rodzimych źródeł białka. Trzoda chlewna
Zmodyfikowano: 31.12.2020
Białko stanowi najbardziej kosztowny komponent paszy dla zwierząt. Bezpieczeństwo białkowe jest ważnym elementem polityki gospodarczej każdego kraju. Mimo licznych działań ze strony państwa wspierających uprawę krajowych roślin wysokobiałkowych i ich zastosowanie w przemyśle paszowym, powierzchnia upraw rodzimych strączkowych i soi w Polsce jest niewielka, a wykorzystanie roślin bobowatych, pasz rzepa¬kowych i innych komponentów wysokobiałkowych nonGMO w przemyśle paszowym – niewystarczające do zapewnienia bezpieczeństwa białkowego kraju i zlikwidowana zagrożenia spadku opłacalności produkcji zwierzęcej po wprowadzeniu zakazu stosowania genetycznie modyfikowanej śruty sojowej w żywieniu zwierząt.
Moratorium na wprowadzenie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwie¬rząt obowiązuje do 1 stycznia 2023 r. Już teraz trzeba się jednak zastanowić jak efektywnie żywić trzodę chlewną w oparciu o dostępne komponenty non GMO.

dr inż. Amelia Prorok, Wrocław 2020