okładka Miesięcznika Nr 9/181 wrzesień 2014

SPIS TREŚCI


Aktualności

  • Miliony na modernizację – będą dodatkowe pieniądze na modernizację gospodarstw rolnych
  • Zaawansowane zbiory – sytuacja w rolnictwie
  • Co nas czeka – zmiany w dopłatach po 2015 rokuOtworzy się w nowej karcie
  • Zielono mi – zazielenienie – praktyki rolnicze korzystne dla klimatu i środowiskaOtworzy się w nowej karcie
  • Jedz regionalne – XIV edycja wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
  • Doradztwo rolnicze na Dolnym Śląsku
  • Szczęśliwa bransoletka i bigos z igłą – Konkursy Pamiątka Rękodzielnicza i Smaki Izerskie
  • Tyrolskie smaki – promocja krajowych i unijnych systemów jakości żywności regionalnej – Austria
  • Bardzo krótkie wiadomości

Ekologia

  • Kolacja w krypcie – grabarze

Uprawa

  • Zaprawiamy – materiał siewny
  • Mniej zapraw dla rzepaku – ograniczanie szkodników
  • Kolby pełne energii – czas na kiszonkę z kukurydzy
  • Odmiany na miarę cz. 2 – Dolnośląska lista zalecanych do uprawy odmian roślin uprawnych 2014
  • Zarobić na życie –produkcja żyta w 2014 roku
  • Kalkulacja kosztów uprawy 1 ha żyto ozime
  • Uparty jak chwast – odporność na herbicydy

Hodowla

  • Nakarmione zgodnie z prawem – ustawa o ochronie zwierząt

Sady

  • Sadzenie na cztery ręce – zakładamy sad

Dom i ogród

  • Izabela Chaszczewicz – Sylwetki dolnośląskich liderów 2014
  • Od mamałygi do polenty – kukurydza

A także

  • informacje Dolnośląskiej Izby Rolniczej,
  • terminarz szkoleń, warsztatów, pokazów,
  • agronotowania, ogłoszenia drobne,
  • krzyżówka, horoskop