Warsztaty - Promowanie i marketing żywności wytwarzanej w gospodarstwach rolnych
Jak zaprezentować swój produkt w internecie i jak podkreślić jego jakość? Jak promować żywność z gospodarstw rolnych, opatrzoną znakiem jakości? Odpowiedzi na te pytania poznają uczestnicy warsztatów "Promowanie i marketing żywności wytwarzanej w gospodarstwach rolnych". Zapraszamy 20 listopada do Wrocławia.
Aby sprzedać płody rolne, oprócz umiejętności wytwarzania żywności wysokiej jakości, rolnicy muszą wiedzieć, jak promować swoje produkty. Potrzebna jest do tego wiedza i umiejętności marketingowe. Wielu producentów rolnych posiada strony internetowe i profile w mediach społecznościowych. Często nie wiedzą jednak, jak zaprezentować swój produkt, aby zainteresować nim konsumentów i sprzedać więcej.
Dodatkowo producenci lokalnej żywności, ze względu na małą skalę produkcji, zwykle dysponują niewielkim budżetem na promocję. Odpowiednia prezentacja produktów zwróci uwagę nie tylko na żywność wysokiej jakości, ale także na ludzi, którzy ją wytwarzają, twórców rękodzieła czy pasjonatów ginących zawodów.
To właśnie dzięki rolnikom i mieszkańcom obszarów wiejskich zachowujemy krajobraz wsi oraz atrakcje, które sprawiają, że warto tu przyjechać i jeść zdrowo, kupując żywność prosto z gospodarstwa. Warsztaty umożliwią zdobycie wiedzy i umiejętności potrzebnych do promowania i marketingu żywności wytwarzanej przez rolników, a profesjonalna promocja lokalnych produktów ułatwi dotarcie do nowych odbiorców.
Uczestnicy warsztatów dowiedzą się jak zaprezentować swój produkt w internecie i jak podkreślić jego jakość. Zdobędą także wiedzę na temat promocji i marketingu produktów z gospodarstw rolnych, uczestniczących w Systemach Jakości Żywności. Przedstawione zostaną także znaki jakości żywności, z których korzystają dolnośląscy producenci. Podczas warsztatów zostaną też pokazane dobre praktyki, będzie można pytać i dyskutować o rozwiązaniach w zakresie marketingu i sprzedaży, stosowanych we własnym gospodarstwie produktów.
Warsztaty mają na celu wsparcie przedsiębiorczości poprzez podniesienie wiedzy i umiejętności w zakresie promocji i marketingu produktów regionalnych oraz budowanie świadomości konsumenckiej dotyczącej produktów wytwarzanych przez dolnośląskich rolników i producentów (w tym również gospodarstw posiadających systemy jakości żywności). Przełoży się to na rozpoznawalność oraz zaufanie klientów.
Zapraszamy dolnośląskich rolników, producentów rolnych, mieszkańców obszarów wiejskich, osoby zainteresowane tematem promocji produktów rolnych.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, o udziale decyduje kolejność zgłoszeń. Warsztaty odbędą się w siedzibie DODR, przy ul. Zwycięskiej 8 we Wrocławiu.
Informacji udziela:
Katarzyna Cymbała, Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich
tel. 71 339 86 56 w. 152
e-mail: katarzyna.cymbala@dodr.pl
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024-2025. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego (SIR).