Seminarium - Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż

Zapraszamy na seminaria „Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż” oraz „Warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw”. Są to spotkania podsumowujące końcowy etap realizacji operacji finansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, Poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”.

  • 24 października 2024 r.  – seminarium „Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki, bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż” – Obiekt hotelowy AGRO sala 30, ul. Zwycięska 4, 53-033 Wrocław,
  • 14 listopada 2024 r. – seminarium „Warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw” – Obiekt hotelowy AGRO sala 30, ul. Zwycięska 4, 53-033 Wrocław.

Podczas seminariów będzie można wysłuchać wykładów na temat produkcji ekologicznej i stosowanych praktyk rolniczych oraz rozwiązań i wdrożeń w ramach projektu. Osoby biorące udział w operacji podzielą się z innymi rolnikami zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Celem działania jest upowszechnianie dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności. 

Są to seminaria dla dolnośląskich rolników, domowników rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, szczególnie:

  • rolników, którzy uczestniczyli  w demonstracjach, w tym ostatecznych odbiorców niezależnie, czy brali udział w demonstracjach z tematyki upraw i przetwórstwa produktów roślinnych czy zwierząt i przetwórstwa produktów zwierzęcych,
  • rolników, którzy zakładali i realizowali poletka demonstracyjne w swoich gospodarstwach rolnych,
  • rolników z dolnośląskich powiatów pragnących zdobyć aktualną wiedzę i wsparcie. 

Udział w seminarium jest bezpłatny. Organizatorzy zapewniają wyżywienie i materiały szkoleniowe, a dla grup rolników zwrot za transport. Osoby na diecie standardowej, wegetariańskiej lub wegańskiej proszę zaznaczyć symbol S, W lub V. 

Wypełnione karty zgłoszenia należy przesłać do 23 października, do Alicji Kubisz, e-mailem: alicja.kubisz@dodr.pl lub pocztą tradycyjną, na adres: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław.

Alicja Kubisz DODR