Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – przedłużony nabór
Do 30 października został przedłużony nabór wniosków o pomoc na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach PS WPR 2023-2027.
Jest to dofinansowanie dla grup i organizacji producentów, konsorcjów, spółek cywilnych, stowarzyszeń i spółdzielni. Żeby dostać pieniądze, muszą one mieć co najmniej 5 członków – rolników lub przetwórców, spośród których co najmniej 4 musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach systemów jakości żywności:
- unijnych – rolnictwo ekologiczne, ChNP, ChOG, GTS,
- krajowych – Jakość Tradycja, Integrowana produkcja, QAFP, QMP, PQS.
Wsparciem są objęte przedsięwzięcia realizowane w czterech 12-miesięcznych etapach. Maksymalne dofinansowanie wynosi 680 tys. zł i jest wypłacane w ramach dwóch obszarów:
- obszar A – to płatność ryczałtowa, którą można otrzymać na zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności. Wysokość tego wsparcia to 120 tys. zł na każdym z etapów 4-letniego planu rozwoju współpracy,
- obszar B – to refundacja kosztów kwalifikowalnych, np. ekspertyz, badań laboratoryjnych, usług doradczych czy szkoleń, do 70%. Wysokość takiego dofinasowania może wynieść nawet 200 tys. zł.
Nabór jest prowadzony przez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).