Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – przedłużony nabór

Do 30 października został przedłużony nabór wniosków o pomoc na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach PS WPR 2023-2027. 

Jest to dofinansowanie dla grup i organizacji producentów, konsorcjów, spółek cywilnych, stowarzyszeń i spółdzielni. Żeby dostać pieniądze, muszą one mieć co najmniej 5 członków – rolników lub przetwórców, spośród których co najmniej 4 musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach systemów jakości żywności:

  • unijnych – rolnictwo ekologiczne, ChNP, ChOG, GTS,
  • krajowych – Jakość Tradycja, Integrowana produkcja, QAFP, QMP, PQS.

Wsparciem są objęte przedsięwzięcia realizowane w czterech 12-miesięcznych etapach. Maksymalne dofinansowanie wynosi 680 tys. zł i jest wypłacane w ramach dwóch obszarów:

  • obszar A – to płatność ryczałtowa, którą można otrzymać na zarządzanie wspólnymi działaniami w danym systemie jakości żywności. Wysokość tego wsparcia to 120 tys. zł na każdym z etapów 4-letniego planu rozwoju współpracy,
  • obszar B – to refundacja kosztów kwalifikowalnych, np. ekspertyz, badań laboratoryjnych, usług doradczych czy szkoleń, do 70%. Wysokość takiego dofinasowania może wynieść nawet 200 tys. zł.

Nabór jest prowadzony przez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).