Pryszczyca na Węgrzech – kontrole i ograniczenia przywozu

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadecydował o zamknięciu terytorium naszego kraju na przywóz wybranych towarów z Węgier oraz z części obszaru Słowacji. To reakcja na informację Komisji Europejskiej o stwierdzeniu przez węgierskie służby weterynaryjne ogniska pryszczycy w stadzie bydła. 

W Polsce wprowadzono dyżury służb weterynaryjnych na przejściach granicznych ze Słowacją oraz z Czechami, a także restrykcyjne kontrole transportów zwierząt, prowadzone we współpracy z policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego.

Towary objęte zakazem przywozu z Węgier oraz z części obszaru Słowacji:

  • zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt,
  • świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich,
  • mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych,
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich,
  • słoma i siano.

Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest krajem urzędowo wolnym od tej choroby.

MRiRW