Pryszczyca na Węgrzech – kontrole i ograniczenia przywozu
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadecydował o zamknięciu terytorium naszego kraju na przywóz wybranych towarów z Węgier oraz z części obszaru Słowacji. To reakcja na informację Komisji Europejskiej o stwierdzeniu przez węgierskie służby weterynaryjne ogniska pryszczycy w stadzie bydła.
W Polsce wprowadzono dyżury służb weterynaryjnych na przejściach granicznych ze Słowacją oraz z Czechami, a także restrykcyjne kontrole transportów zwierząt, prowadzone we współpracy z policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego.
Towary objęte zakazem przywozu z Węgier oraz z części obszaru Słowacji:
- zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt,
- świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich,
- mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych,
- produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich,
- słoma i siano.
Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest krajem urzędowo wolnym od tej choroby.
MRiRW