Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2015 - relacja
Marony czyli jadalne kasztany, polski kwas chlebowy, pasztet w słoiku, ser górski sudecki, tradycyjne pierniki czy jagnięcina duszona z warzywami i ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym, to tylko niektóre z ponad pięćdziesięciu dolnośląskich produktów i dwunastu potraw zaprezentowanych podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Konkurs został zorganizowany w sobotę 22 sierpnia, w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.
Organizatorami XV edycji konkursu był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Kulinaria to nie tylko ważny elementem dziedzictwa kulturowego, ale i promocji każdego regionu. Dolny Śląsk to wielokulturowy tygiel, w którym mieszają się smaki różnych regionów przedwojennej Polski, dawnych kresów wschodnich, a także kuchnia niemiecka, czeska, żydowska, łemkowska, ukraińska czy bałkańska.
Celem konkursu, który odbył się w sobotę w Pasażu Grunwaldzkim jest zidentyfikowanie, poszukiwanie i gromadzenie wiedzy na temat produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wizytówką, a także upowszechnianie tej wiedzy.
Uroczystego otwarcia imprezy dokonała Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Ewa Mańkowska, Magdalena Nawrocka z Pasażu Grunwaldzkiego i Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński. Uczestników konkursu, gości i odwiedzających Pasaż powitała również Wicewojewoda Dolnośląska Joanna Bronowicka, Przewodnicząca Sejmiku Województwa Dolnośląskiego Barbara Zdrojewska i Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Tadeusz Samborski.
Odwiedzający w sobotę Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu mogli spróbować regionalnych i tradycyjnych produktów z Dolnego Śląska, prezentowanych w punkcie degustacyjno-informacyjnym. Wszystkie te produkty zostały nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu, otrzymały prestiżową ogólnopolską nagrodę Perła lub zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa. Na stole królowały wędliny z przetwórni „Pod bukami”, kozie sery z Goliszowa, ciasteczka z mąki z kasztanów jadalnych, konfitura z zielonych orzechów czy jabłka z Maciejowego Sadu.
Imprezie towarzyszył występ zespołu folklorystycznego Górnianki z Jaszkowej Górnej.
Komisje konkursowe oceniły pięćdziesiąt cztery regionalne produkty, wystawione przez czterdziestu producentów oraz dwanaście dań i potraw regionalnych przyrządzonych przez zespoły gastronomiczne. Przyznano następujące nagrody i wyróżnienia:
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- wyróżnienie – Kabanos swojski z Jagodnika, Dar ‒ Vit Dariusz Konarski, Słotwina,
- wyróżnienie – Masło ekstra wytwarzane w górowskiej mleczarni od 1900 roku, Spółdzielnia Mleczarska Demi w Górze
- wyróżnienie – Miód lipowy, Pasieka Zuzia, Bogusława i Jerzy Nawarów, Domaszków
Produkty i przetwory mięsne
- nagroda główna w podkategorii – Pasztet w słoiku, Smak Tradycji Dolnego Śląska, Sylwia Kicuła, Oleśnica
- nagroda główna w podkategorii – Kiełbasa golędzinowska sucha, Wyrób Wędlin Naturalnych „Pod bukami” Piotr Czajkowski, Oborniki Śląskie
- nagroda główna w podkategorii – Pasztet jagnięcy pieczony, Małgorzata Makuchowska, Wieża
Produkty mleczne
- nagroda główna w podkategorii – Ser górski sudecki, „Wańczykówka”, Lucyna i Sylwester Wańczyk, Krzeszów
Miody
- nagroda główna w podkategorii – Miód spadziowy ze spadzi liściastej, Pasieka „Miód od Turka”, Maciej Turek, Niemcza
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- wyróżnienie – Konfitura z owoców róży, Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty” Czesława Potemkin, Laski
Przetwory owocowe
- nagroda główna w podkategorii – Marony kasztan jadalny, Gospodarstwo Pasieczne H.M.E. Malinowscy, Ciepłowody
Produkty zbożowe
- nagroda główna w podkategorii – Makaron gryczany, Rodzinna Wytwórnia Makaronów – Fabijańscy, Jelenia Góra
III. Napoje regionalne
- wyróżnienie – Sok tłoczony jabłkowo – pigwowy, Owoce Lutyni, Anna Szlączka, Lutynia
- wyróżnienie – Nalewka winogronowa Stasi, Stanisława Pakos, Konradówka
- wyróżnienie – Dolnośląskie wino domowe z maliny leśnej, Zofia Kowalczyk, Kłodzko
Napoje bezalkoholowe
- nagroda główna w podkategorii – Polski kwas chlebowy na mięcie, Zielone Marzenie – Kuchnia Rycerska Małgorzata Bliskowska, Gorzeszów
- nagroda główna w podkategorii – Sok z kiszonej kapusty W. Sznajder z Doliny Baryczy, Gospodarstwo Rolne, Kwaszarnia Kapusty i ogórków, Michał Sznajder, Karnice
Napoje alkoholowe
- nagroda główna w podkategorii ‒ Wino gronowe, Winnica Adoria, Mike Whitney, Zachowice
- nagroda główna w podkategorii – Piwo zielarka, Browar Profesja, Wrocław
IV. Inne produkty regionalne
w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
wyróżnienie – farsz serowo-botwinkowy do pierogów, Grażyna Patrzałek, Obora
Perłowe nominacje
Jedenastu laureatów poprzednich edycji ubiegało się o nominację do ogólnopolskiej nagrody Perła 2015, wręczanej podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu.
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody kulinarnej Perły 2015 następujące produkty:
- szynka gotowana z Jagodnika – Dar-Vit, Dariusz Konarski, Słotwina,
- Ryczyński miód lipowy – Spiżarnia Miodowa, Ewa Migocka, Oława
- Pszenno – żytnie pierniki z Oleśnicy – Danuta i Marek Komuszyna, Oleśnica
- Piwo Sobótka Górka 16 – Browarnia Sobótka – Górka, Sobótka
- Cydr – jabłecznik z Trzebnicy – NOEL Henryk Nowakowski, Trzebnica
- Ser kozi goleszański – Adam Kudłaty, Goliszów
Najlepsze danie i potrawa regionalna
I miejsce:
Kaffee Bistro Cynamonowa Radków, za pasztet barani z powidłami śliwkowymi na ostro oraz jagnięcinę duszoną z warzywami
II miejsce:
Gospodarstwo Rolne Katarzyna i Krzysztof Ciciała, Kamieniec Ząbkowicki za Kisto oraz Karkosiaki
III miejsce:
Culinary Solition Bielany Wrocławskie za ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym oraz śląskie niebo 2015
Jurorzy nominowali do ogólnopolskiej nagrody Perła 2015 Jagnięcinę duszoną z warzywami – Kaffee Bistro Cynamonowa, Radków.
Na zakończenie Wiesław Szeląg z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej dodatkowo przyznał specjalne wyróżnienie dla najlepszego regionalnego produktu – Piwo Sobótka Górka 16.