Mistrzowie z Dolnego Śląska - AgroLiga 2023
Młyn Zbożowy Cieplice w powiecie karkonoskim zdobył tytuł Wicemistrza Krajowego w kategorii firmy, a Zenon Dziechciaronek ze Święcka w powiecie kłodzkim to laureat krajowy w kategorii rolnicy 31. edycji ogólnopolskiego konkursu AgroLiga.
Uroczysta Gala AgroLigi 2023 została zorganizowana 7 czerwca w Pałacu Prezydenckim. Podczas uroczystości nagrodzono 15 rolników oraz 16 przedsiębiorstw. AgroLiga to konkurs dla rolników i agroprzedsiębiorstw, którzy wyróżniają się efektami technologicznymi i ekonomicznymi, rozwijają działalność przy pomocy funduszy unijnych oraz angażują się w życie lokalnych społeczności. Konkurs prezentuje dorobek rolników i firm funkcjonujących w tym obszarze. Współzawodnictwo w konkursie to także sposób na promocję i przekazywanie informacji handlowych o gospodarstwie lub przedsiębiorstwie.
KATEGORIA FIRMA
Wicemistrz Krajowy
Młyn Zbożowy Cieplice
Jelenia Góra, powiat karkonoski
Grzegorz Błaszczyk zaczynał od 8,5 ha. Dzisiaj razem żoną Anną i synem Maciejem uprawiają prawie 400 ha. W dzisiejszym budynku produkcyjnym stała poniemiecka młocarnia, która zainspirowała rolnika do zainteresowania się zawodem młynarza. Właściciele podjęli decyzję o budowie młyna kontenerowego CMS.
Gospodarstwo skorzystało z dofinansowana w ramach działania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” z PROW 2014-2020. Właściciele kupili kontenerowy, zbożowy młyn pszenno-żytni.
Produkują mąkę pszenną typ 500, typ 750 i typ 1850 Graham, mąkę żytnią typ 720 i żytnią razową typ 2000. Oprócz mąki w młynie są wytwarzane otręby pszenne i żytnie. Wszystkie produkty są pakowane automatycznie w worki o pojemności 25 kg. Materiał do przemiału pochodzi z własnego gospodarstwa rolnego.
Młyn Cieplice to firma rodzinna, którą właściciele stale rozwijają. Zakład imponuje liczbą maszyn, poziomem automatyzacji i wydajności. Wytwarzana w nim mąka jest dobrej jakości, która jest naturalnym produktem bez chemicznych polepszaczy. Gospodarze monitorują każdy etap produkcji – od siewów, przez zbiory, aż po przemiał.
Obiekt został wyposażony w technologie, dzięki którym mąka od początku przemiału do znalezienia się w worku nie ma kontaktu z otoczeniem zewnętrznym. Co ważne, właściciele dbają również o środowisko naturalne. Młyn zaopatruje lokalne piekarnie, pizzerie i cukiernie.
KATEGORIA ROLNIK
Mistrz wojewódzki
Zenon Dziechciaronek
Święcko, gmina Kłodzko, powiat kłodzki
Stupięćdziesięciohektarowe gospodarstwo rodziny Dziechciaronków znajduje się w Święcku (powiat kłodzki). Zajmuje się produkcją roślinną i zwierzęcą. W gospodarstwie hodowane jest 220 sztuk bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej oraz montbeliarde. Krowy mleczne to 90 sztuk.
W 2022 roku w gospodarstwie zaczęła działać nowoczesna obora wolnostojąca na 150 DJP wraz z halą udojową, systemem zarządzania stadem i stacjami paszowymi.
W hali dla zwierząt znajdują się wygrodzenia wraz ze stołem paszowym. Plastikowy system ugina się pod naciskiem jedzących ze stołów krów. W ten sposób umożliwia zwierzętom swobodne wyprostowanie szyi i przeżucie pokarmu. Plastikowe wygrodzenia są elastyczne, w przeciwieństwie do standardowych, metalowych. Dzięki ich elastyczności krowy chętniej korzystają ze stołów paszowych i nie rywalizują o dostęp do paszy.
Nowa obora jest wolnostanowiskowa płytkościółkowa. Pozostała część zwierząt (młodzież i reszta stada) jest utrzymywana na głębokiej ściółce, również wolnostanowiskowo. Wraz ze wzrostem temperatury wentylatory w hali automatycznie się uruchamiają, chłodząc stado. Hala została także wyposażona w kurtyny chroniące przed słońcem i upałem oraz stację pogodową, która elektronicznie kontroluje panujące w niej warunki.
Halę udojową stanowią dwa równoległe rzędy dziecięciu stoisk (z możliwością zwiększenia do 12). Oznacza to, że jednocześnie mleko oddają 20-24 krowy, obsługiwane przez jedną osobę. Hala do udoju posiada ogrzewanie podłogowe, które zapewnia krowom komfort termiczny. Podczas udoju, bramki przekierowują zwierzęta, które tego wymagają do izolatek, w celu wykonania tam dodatkowych zabiegów (inseminacja, korekcja racic, usg). Informuje o tym komputer, dając sygnał, że np. krowa nr 15 ma dziś ruję i jest duża szansa na jej zapłodnienie.
Mleko z gospodarstwa jest odbierane co drugi dzień. Na wyposażeniu nowej inwestycji, tuż obok zbiornika na mleko, jest także zbiornik odzyskujący ciepło oddawane w procesie chłodzenia.
Średnio co dwa lata gospodarze kupują byki od Ośrodka Hodowli Zarodowej w Przerzeczynie Zdroju, z którym ściśle współpracują i zapładniają jałówki pierwszy raz poprzez naturalne krycie. Potem jest już stosowana inseminacja. Gospodarstwo na bieżąco dokonuje także tzw. remontów stada.
Katarzyna Cymbała DODR