Jagoda, berberys i różane płatki - jadalne owoce leśne

Przy rozwiniętej hodowli roślin uprawnych, jadalne rośliny leśne mają mniejsze znaczenie gospodarcze niż kiedyś, ale wciąż są cenione ze względu na swoje wartości odżywcze. Posiadają także tę zaletę, że pochodzą ze środowiska wcale lub znacznie mniej skażonego środkami chemicznymi w porównaniu z sadami czy ogrodami.
W owocach leśnych stosunkowo obficie występują węglowodany. Najbogatsze w białka są orzechy, natomiast ubogie - owoce jagodowe. Owoce leśne są zasobne także w związki mineralne i zawierają dość dużo kwasów organicznych, które nadają im specyficzny smak. Niektóre owoce leśne zawierają pektyny (ważne w przetwórstwie), są bogatsze w witaminy od roślin uprawnych. Do owoców ubogich w witaminę C należą borówki (czarna, brusznica i bagienna), malina, jeżyna, żurawina i tarnina, do średnio zasobnych - jarzębina i poziomka, a do zasobnych -głóg, bez czarny, dzikie jabłko i jagody berberysu, porzeczki, rokitnik i róża (odznaczają się wielokrotnie większą zawartością witaminy C niż cytryna).