Grypa ptaków na Dolnym Śląsku

Grypa ptaków uderzyła już kolejny raz. Trzy ogniska choroby pojawiły się w powiecie trzebnickim. Pierwsze – 7 października w Pierwoszowie (27. w Polsce w tym roku), a dwa kolejne – 11 i 14 października w Wiszni Małej i Piotrkowiczkach. Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby, który odzyskała 1 października, po upływie wymaganych 28 dni od zakończenia dezynfekcji po ognisku w lubuskiem.

Ogniska w powiecie trzebnickim dotyczyły dużych stad kaczek reprodukcyjnych w gminie Wisznia Mała:

  • 7 października – w Pierwoszowie – 60 440 kaczek,
  • 11 października – w Wiszni Małej – 41 543 kaczek,
  • 14 października – w  Piotrkowiczkach – 58 939 kaczek.

W związku z pojawieniem się ognisk grypy ptaków, wojewoda dolnośląski wydał rozporządzenie dotyczące ustalenia obszarów zapowietrzonych i zagrożonych (Rozp. nr 15 i 16 (Dz. Urz. Woj. Dol. poz. 4995 i 5123) (patrz mapa). 

Hodowcy muszą pamiętać o zwiększonej bioasekuracji, bo to jedyny sposób na ograniczenie ryzyka dostania się choroby do stad. Hodowcy drobiu powinni:

  • wstrzymać się od wypuszczania ptaków na wybieg i pozostawić je w budynkach, w których są utrzymywane,
  • zabezpieczyć paszę przed dostępem dzikich zwierząt,
  • nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany, 
  • stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem,
  • stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków w których utrzymywany jest drób,
  • wszelkie podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu należy niezwłocznie zgłosić do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta).

W związku z pojawianiem się przypadków zakażeń ludzi grypą ptaków w innych krajach, przypominamy o zachowaniu szczególnej ostrożności w kontakcie z dzikimi ptakami i drobiem. Należy: 

  • unikać kontaktu z ptasimi odchodami (np. podczas mycia samochodu, okien) – używać jednorazowych rękawiczek,
  • unikać bezpośredniego kontaktu z ptactwem (zwłaszcza z padłymi sztukami) – nie dotykać (grypą ptaków można się poprzez kontakt z piórami, pierzem lub puchem),
  • ptasie jajka przechowywać osobno, nie pozwalając, by weszły w kontakt z inną żywnością – przed użyciem zaleca się wyparzyć je we wrzątku,
  • unikać kontaktu surowego mięsa drobiowego z innymi produktami spożywczymi, 
  • powstrzymać się od jedzenia potraw z surowych jaj (np. tatar czy kogel-mogel),
  • wszystkie przedmioty stykające się z surowym drobiem należy myć detergentem i dokładnie spłukiwać, 
  • myć ręce i narzędzia po każdej obróbce produktów drobiowych.

Więcej na temat bioasekuracji w zakładce Grypa ptaków

dr inż. Amelia Prorok, DODR, PZDR Trzebnica

 

  • Plik do pobrania: Mapa | pdf, 702.41 Kb | Pobierz