Fasolowe zyski

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Spośród 230 poznanych w świecie gatunków fasoli, do uprawy w warunkach klimatycznych Europy weszły dwa - fasola zwykła i wielkokwiatowa. W Polsce dominujące znaczenie ma fasola zwykła, w obrębie której wyróżnia się formy szparagowe, na zielone i na suche nasiona. Wśród fasoli szparagowej karłowej wyróżniamy odmiany o żółtych i zielonych strąkach. 
Strąki fasoli zawierają witaminę C, karoten (prowitaminę A) również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo. Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwierzęce. Ze względu na wysoką wartość odżywczą oraz przydatność dla przetwórstwa, w grupie warzyw strączkowych to właśnie fasola należy do roślin o największym znaczeniu gospodarczym.